Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бази даних екзамен.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
03.01.2019
Размер:
74.89 Кб
Скачать

10. Аномалії вставки. Аномалії вилучення.

Аномалії видалення - видалення зайвої інформації при видаленні запису.

Для відносини "Студент" (ПІБ, Група, Староста), видалення студента може призвести до видалення з БД і ПІБ старости групи (в тому випадку, якщо для даної групи запис - єдина).

Аномалії вставки - додавання зайвої інформації або виникнення суперечать значень в деяких стовпцях при вставці нового запису

Для відносини "Студент" (ПІБ, Група, Староста), де у стовпці "Група" зберігається повна назва групи, а стовпець "Староста" містить ПІБ старости групи, додавання назви нової групи спричинить обов'язкове визначення ПІБ студента і старости, в той час як ці дані можуть бути поки не відомі. У той же час, при додаванні нового студента значення поля "Староста" в новому записі може не співпадати із значенням даного поля для іншого студента цієї ж групи.

11. Функціональні залежності. Процес нормалізації. Перша нормальна форма (1нф)

Функціональна залежність - це зв'язок між атрибутами. Припустимо, якщо нам відоме значення одного атрибута, тоді можемо знайти значення іншого атрибута. Наприклад, якщо нам відомий номер рахунку клієнта, тоді ми можемо визначити стан цього рахунку. У такому разі ми можемо сказати, що атрибут СтанРахункуКлієнта функціонально залежить від атрибута Номер Рахунку Клієнта. Іншими словами, якщо нам відоме значення X, ми можемо визначити значення Y.

Перша нормальна форма (1НФ, 1NF) утворює ґрунт для структурованої схеми бази даних:

  • Кожна таблиця повинна мати основний ключ: мінімальний набір колонок, які ідентифікують запис.

  • Уникнення повторень груп (категорії даних, що можуть зустрічатись різну кількість разів в різних записах) правильно визначаючи неключові атрибути.

  • Атомарність: кожен атрибут повинен мати лише одне значення, а не множину значень

На цьому етапі створюється двовимірна таблиця, що містить всі потрібні атрибути ІМ, і виділяються ключові атрибути. Саме вони однозначно визначають кожен рядок в таблиці, тобто запис. Усі інші атрибути функціонально залежатимуть від ключових. Розрізняють повну функціональну залежність і часткову, коли деякі неключові атрибути залежать лише від частини ключа. В цьому випадку можуть спостерігатися аномалії розміщення даних:

аномалії включення, які викликані тим, що ключові елементи не можуть приймати нульових значень;

аномалії поновлення. При поновленні даних потрібно заповнити дані у всіх атрибутах, хоча деякі з их в цей момент і не змінюють свого значення

аномалії знищення. При знищенні запису із таблиці втрачаються усі пов”язані із ним дані

12. Друга нормальна форма (2нф).

Друга нормальна форма (2НФ, 2NF) — нормальна форма використовує нормалізації баз даних. Щоб бути в другій нормальній формі, таблиця, що знаходиться в першій нормальній формі, має відповідати додатковим критеріям.

Друга нормальна форма (2НФ, 2NF) вимагає, аби дані, що зберігаються в таблицях із композитним ключем не залежали лише від частини ключа:

  • Схема бази даних повинна відповідати вимогам першої нормальної форми.

  • Дані, що повторно з'являються в декількох рядках виносяться в окремі таблиці.

Наступний важливий крок в процесі нормалізації полягає у знищенні всіх неключових атрибуті, які залежать лише від частини первинного ключа. Такі атрибути називаються частково залежними. Неключові атрибути містять в собі інформацію про дану сутність предметної області, але не ідентифікують її унікальним чином.

На цьому етапі досягається повна функціональна залежність усіх атрибутів від ключа за рахунок розбиття даних на кілька таблиць. До основних аномалій відноситься аномалія дублювання даних. Можливе дублювання даних виявляється шляхом встановлення тих атрибутів, які однозначно залежать від інших атрибутів , що не є ключовими (транзитивний зв”язок). Для усунення вказаного недоліку модель приводиться до третьої нормальної форми.

13.Третя нормальна форма (3НФ) — нормальна форма використовує в нормалізації баз даних.

Третя нормальна форма (3НФ, 3NF) вимагає, аби дані в таблиці залежали винятково від основного ключа:

Будь-яке поле, що залежить від основного ключа та від будь-якого іншого поля, має виноситись в окрему таблицю.

Щоб привести базу до третьої нормальної форми, треба:

1. Визначити, в яких полях яких таблиць мається взаємозалежність.

2. Створіть відповідні таблиці.

3. Створіть або виділіть первинні ключі.

4. Створіть необхідні зовнішні ключі, які утворюють будь-яке з відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]