Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бази даних екзамен.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
03.01.2019
Размер:
74.89 Кб
Скачать

Null-значення

Для того щоб обійти проблему неповних або невідомих даних, в базах даних можуть використовуватися типи даних, поповнені так званим null-значенням. Null-значення – це, власне, не значення, а якийсь маркер, який показує, що значення невідоме.

Тризначна логіка (3VL)

визначення істинності логічних виразів базується на тризначної логіці (three-valued logic , 3VL), В якій крім значень T – ІСТИНА і F – БРЕХНЯ, введено значення U – НЕВІДОМО. Логічне значення U – це те ж саме, що і null-значення.

18.Потенційні ключі. Зовнішні ключі.

Потенційний ключ це підмножина множини атрибутів, що характеризується такими двома властивостями:

  1. Властивість унікальності.

Немає двох різних кортежів з однаковим значенням .

  1. Властивість мінімальності (ненадмірності).

Ніяка з підмножин не володіє властивістю унікальності.

Правильно, що кожне відношення має, щонайменше, один потенційний ключ через те, що не містить двох однакових кортежів; тобто комбінація всіх атрибутів володіє властивістю унікальності і тому можливі два варіанти.

У відношенні може бути декілька потенційних ключів. Один з них може бути вибраний в якості первинного ключа відношення, тоді інші називають альтернативними ключами.

Потенційні ключі забезпечують основний механізм адресації на рівні кортежів. Тобто, єдиний гарантований спосіб точно вказати який-небудь кортеж — це вказати значення якогось потенційного ключа.

Таким чином потенційні ключі мають таке саме фундаментальне значення для успішної роботи реляційної системи, як адресація основної пам'яті для успішної роботи машини, на якій ця система встановлена.

Зовнішній ключ — атрибут (набір атрибутів) в деякому відношенні який відповідає первинному ключу іншого відношення або того ж таки відношення.

19 Мова sql. Формат sql-операторів. Маніпулювання даними

Мова SQL має два основних компоненти:

• Мова DDL (Data Definition Language), призначена для визначення структур бази даних;

• Мова DML (Data Manipulation Language), призначена для вибірки і оновлення даних. 1. Формат SQL-операторів

SQL-оператор складається із зарезервованих слів, а також із слів, визначених користувачем. Зарезервовані слова є постійною частиною мови SQL і мають фіксоване значення. Їх слід записувати в точності так, як це встановлено, і не можна розбивати на частини для перенесення з одного рядка в інший. Слова, визначені користувачем, задаються самим користувачем (відповідно до певних синтаксичних правил) і є іменами різних об'єктів бази даних — таблиць, стовпців, представлень, індексів і т.д.

Більшість компонентів SQL-операторів не чутлива до регістра. Це означає, що можуть використовуватися будь-які букви — як рядкові, так і прописні. Оскільки мова SQL має вільний формат, окремі SQL-оператори і їх послідовності матимуть більш читабельний вигляд при використовуванні відступів і вирівнювання. Рекомендується дотримуватися наступних правил.

• Кожна фраза в операторі повинна починатися з нового рядка.

• Якщо фраза має декілька частин, кожна з них повинна починатися з нового рядка з деяким відступом щодо початку фрази, що вказуватиме на їх підлеглість.

Для визначення формату SQL-операторів ми застосовуватимемо наступну розширену форму BNF-нотації (Backus Naur Form).

• Великі букви використовуватимуться для запису зарезервованих слів і повинні указуватися в операторах точно так, як і це буде показано.

• Малі букви використовуватимуться для запису слів, визначених користувачем.

• Фігурні дужки визначають обов'язковий елемент — наприклад {а}.

• Квадратні дужки визначають необов'язковий елемент — наприклад [а].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]