Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп мережі екзамен.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.01.2019
Размер:
61.86 Кб
Скачать

25. Призначення протокольних рівнів стандарту 7498 iso.

Стандарт 7498 ISO

За стандартом 7498 ISO середовище зв'язку відкритих систем розділене на сім рівнів. Рівні п'ятий-сьомий орієнтовані на обслуговування прикладних процесів, а рівні перший-четвертий — на надійне передавання даних, тобто на мережу.Прикладний рівень забезпечує різні форми взаємодії прикладних процесів, розміщених у різних системах. Сьогодні можна виділити такі форми протоколів прикладного рівня:

— керування терміналами;

— керування діалогом;

— керування файлами;

— керування задачами;

— керування системою;

— забезпечення цілісності.

Протокол керування терміналами гарантує приєднання і роботу віддаленого термінала з комп'ютером. Протокол керування файлами реалізує доступ до файлів різних файлових систем. Протокол керування діалогом сполучає процеси та веде діалог між ними. Протокол забезпечення цілісності інформації виявляє помилки, виводить процеси з тупикових ситуацій. Така різноманітність протоколів зумовлена різноманітністю завдань, які вирішують на прикладному рівні. Вибрати потрібний протокол можна динамічно за допомогою спеціального протоколу, який називають протоколом керування контекстом.Рівень відображення відображає та перетворює дані, якими обмінюються прикладні процеси. Потреба у рівні відображення зумовлена тим, що різні комп'ютери та пристрої, приєднані до мережі, можуть мати різні форми наведення даних: 8-, 16-, 32-, 64-розрядні, різні системи команд та ін. Можна виділити три різні форми відображення даних: комп'ютера-джерела інформації, мережі, комп'ютера-приймача інформації. Рівень відображення призначений для того, щоби спосіб відображення інформації в окремих комп'ютерах не впливав на формат інформації в мережі. Кожна інформація, яку формує прикладний рівень для передавання, має два аспекти — семантику і синтаксис. Семантика описує зміст повідомлення і є незмінною. На рівні ж відображення відбувається перетворення синтаксису.

Протоколи рівня відображення виконують велику кількість різноманітних функцій, а саме:

— вибір (узгодження між прикладними процесами) потрібної форми відображення даних;

— перетворення даних (кодів, форматів);

шифрування інформації. Результат діяльності рівня відображення виявляється під час діалогів (сеансів) об'єктів рівня відображень і узгодження форми наведення інформації.

Сеансовий рівень дає змогу організувати діалогові сеанси між прикладними процесами. Під час роботи сеансового рівня в користувача складається враження, що прикладні процеси розташовані на одному потужному локальному процесорі. Транспортний рівень надає прикладним об'єктам сполучення через усі фізичні засоби мережі незалежно від реальної конфігурації цього сполучення. Таке сполучення називають наскрізним. Сполучення, гарантоване транспортним рівнем, повинно бути прозорим, тобто не залежати від кодів інформації вищих рівнів. Для ефективнішого передавання даних на транспортному рівні є кілька класів сервісу, які відрізняються параметрами — перепускною здатністю, часом передавання, часом налагодження сполучення, допустимою ймовірністю помилок.Транспортний рівень не тільки дає змогу вибрати певний клас сервісу, а й поновлює блоки даних, втрачені на першому-третьому рівнях. У випадку відмови сполучення на мережевому рівні він налагоджує інше мережеве сполучення. Транспортний рівень виконує мультиплексування та роз'єднання сполучень, пріоритетне передавання блоків, оптимізує параметри передавання.

Мережевий рівень виконує ретранслювання даних через одну або кілька систем, а також забезпечує для транспортного рівня незалежність від методів та засобів комутації, різних маршрутів у фізичних засобах сполучення. На цьому рівні реалізується маршрутизація інформації, тобто відбувається вибирання шляхів передавання блоків залежно від адрес призначення та інших характеристик (таких як завантаженість або надійність окремих пр

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]