Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSPO шпори.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
570.37 Кб
Скачать

3. Конституційний Суд України: порядок формування та компетенція.

ПрийняттямчинноїКонституції (28 червня 1996), а також закону «Про Конституційний Суд України» (16 жовтня 1996) булочітковизначено систему захистуконституції та початок реальноїдіяльностіКонституційного Суду.

Конституці́йний Суд Украї́ни — єдиний орган конституційноїюрисдикції в Україні, завданнямякого є гарантування верховенства КонституціїУкраїни як Основного Закону держави на всійтериторіїУкраїни. Конституційний Суд України є юридичноюособою, має печатку іззображенням Державного Герба України та своїмнайменуванням.

Конституційний Суд Українискладається з вісімнадцятисуддів — по шістьвід Президента, Верховної Ради та з'їздусуддівУкраїни.

Конституційний Суд України є колегіальним органом, тож основна основна його діяльність пов'язана з прийняттям певних юридичних рішень, які здійснюються на засіданнях та пленарних засіданнях Конституційного Суду України.

4. Конституційні принципи здійснення правосуддя.

Судова влада, відповідно до ст. 1 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» здійснюється незалежними та безсторонніми судами, а судову владу реалізовують професійні судді, народні засідателі і присяжні шляхом здійснення правосуддя в рамках відповідних судових процедур. Конституційні засади (принципи) судочинства – це закріплені у Конституції та конкретизовані у Законі «Про судоустрій та статус суддів» та процесуальному законодавстві основні, фундаментальні положення про мету, завдання, способи і форму діяльності суду, а також форми діяльності інших учасників судового процесу для досягнення єдиного і необхідного результату здійснення правосуддя – законного і обґрунтованого рішення суду і його виконання.

Відповідно до ст.5 ЗУ правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій суддів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Тільки народ може брати участь у здійсненні правосуддя, це здійснюється через народних засідателів і присяжних. Основні принципи здійснення правосуддя: законність; здійснення правосуддя виключно судами; гарантування всім суб’єктам правовідносин права на судовий захист; рівність всіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення доведеності вини, публічність кримінального процесу; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і доведеності перед судом їх переконливості; підтримання державного обвинувачення в суді прокурором; забезпечення обвинуваченому права на захист; гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом. обов’язковість рішень суду; державна (національна) мова судочинства; всебічне, повне і об'єктивне дослідження обставин справи; колегіальний і одноособовий розгляд справ у суді; безпосередність та усність судового процесу.

5.Судова система України та її нормативне регулювання.

Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та суд конституційної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів. Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд України. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Система судів загальної юрисдикції відповідно до Конституції України будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності. Систему судів загальної юрисдикції складають:

1) місцеві суди;

2) апеляційні суди;

3) вищі спеціалізовані суди;

4) Верховний Суд України. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі спеціалізовані суди.

Види і склад місцевих судів

1. Місцевими загальними судами є районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди.

2. Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

3. Місцевими адміністративними судами є окружні адміністративні суди, а також інші суди, передбачені процесуальним законом.

У системі судів загальної юрисдикції діють апеляційні суди як суди апеляційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ, справ про адміністративні правопорушення.

Вищими спеціалізованими судами є: Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України

Судова система України регулюється конституцією, ЗУ « Про судоустрій і статус суддів», ЗУ «Про конституційний суд україни»

6. Система судів загальної юрисдикції відповідно до Конституції України будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Систему судів загальної юрисдикції складають:

1) місцеві суди;

2) апеляційні суди;

3) вищі спеціалізовані суди;

4) Верховний Суд України. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі спеціалізовані суди. ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» ст.17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]