Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSPO шпори.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
570.37 Кб
Скачать

48. Спеціальнаміліція: завдання та повноваження.

Правовою основою діяльності міліції є Конституція України, Закон України "Про міліцію", інші законодавчі акти України, постанови Верховної Ради України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні акти МВС України, Загальна декларація прав людини, міжнародні правові норми, ратифіковані у встановленому законодавством порядку.

Міліція в Україні — це державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров'я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. Міліція складається з підрозділів:1) кримінальної міліції; 2) міліції громадської безпеки; 3) транспортної міліції; 4) державної автомобільної інспекції; 5) міліції охорони; 6) спеціальної міліції.

Спеціальна міліція здійснює охорону громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи. До підрозділів спеціальної міліції належать також "Беркут", "Кобра" та ін.

Основнимизавданнямиміліції є такі: 1) забезпечуватиособистубезпекугромадян, захищатиїх права,

свободи і законніінтереси; 2) запобігатиправопорушенням і припинятиїх; 3) захищативласністьвідзлочиннихпосягань; 4) брати участь у поданнісоціальної та правовоїдопомогигромадянам, сприяти в межах своєїкомпетенціїдержавним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанніпокладених на них законом обов'язків. Діяльністьміліціїбудується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальноїсправедливості, взаємодії з трудовимиколективами, громадськимиорганізаціями й населенням, гласності, позапартійності.

49. Форми контролю, що здійснюються податково. Службою.

Податковий контроль, здійснюється у конкретних формах, які мають обов’язкове законодавче закріплення. Форма подат­кового контролю — це сукупність конкретних організаційно-процесуальних заходів, які здійснюються уповноваженими суб'єктами в процесі контрольної діяльності. Таким формами є: податкові перевірки, облік платників податків, оперативно-бухгалтерський облік податкових надходжень, контроль за відповідністю витрат фізичних осіб їх доходам. Іншими фор­мами податкового контролю виступають: отримання пояснень платників податків, податкових агентів; перевірка даних об­ліку і звітності; огляд приміщень і територій, що використову­ються з метою отримання доходу (прибутку). Податковий контроль можна класифікувати за кількома підставами. Залежно від часу проведення контрольних заходів слід роз­межовувати попередній, поточний та наступний податковий контроль. Попередній податковий контроль у часі передує здійснен­ню фінансово-господарської діяльності платників податків. Цей вид контролю охоплює взяття на облік платників податків в органах державної податкової служби та органах фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. З метою організації ефективного попереднього податкового кон­тролю створюються різні державні реєстри платників податків, які містять систематизовану інформацію про них та забезпе­чують єдиний державний облік. Поточний контроль здійснюється в процесі фінансово-гос­подарської діяльності платників податків. Цей вид передбачає використання різних методів, серед яких слід виділити облік податкових надходжень до бюджетів та державних цільових фондів, перевірку правомірності використання податкових пільг, проведення обстежень виробничих, складських, торго­вельних та інших приміщень, що використовуються для одер­жання доходів або пов'язані з отриманням інших об'єктів опо­даткування. Наступний контроль здійснюється за підсумками звітного податкового періоду. Відповідно до п. З ч. 1 ст. 10 Закону Ук­раїни «Про державну податкову службу в Україні» державні податкові інспекції здійснюють контроль за своєчасністю по­дання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, по­в'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]