Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSPO шпори.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
570.37 Кб
Скачать
  1. Районні, районні в містах, міські управління юстиції

Районні, районні у містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції є територіальними органами Міністерства юстиції України. Управління юстиції утворюється Мін'юстом і підпорядковується йому, а також Головному управлінню юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласному, Київському та Севастопольському міським управлінням юстиції.

Мін'юст здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі, а також районні, районні у містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції, підприємства, установи та організації, що належать до сфери його управління.

У складі Мін'юсту Кабінетом Міністрів України можуть бути утворені урядові органи державного управління.

68. Державна виконавча служба в системі органів Міністерства юстиції України

Державна виконавча служба входить до системи органів Міністерства юстиції України і здійснює виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб відповідно до законів України. Завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом. ( ст. 1 ЗУ «Про державну виконавчу службу»)

Органами державної виконавчої служби є: (ст. 3 ЗУ «Про державну виконавчу службу»)

Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України;

відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції;

районні, міські (міст обласного значення), районні в містах відділи державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

Виконання рішень, перелік яких встановлено законом, покладається на державних виконавців.

69,Правова основа діяльності органів нотаріату.

Основою правової бази діяльності нотаріату є Конституція України та Закон України "Про нотаріат".

У правовому регулюванні діяльності нотаріату велике значення мають Закон України «Про державну службу», "Про власність", "Про селянське (фермерське) господарство", "Про приватизацію державного мaйнa", "Про заставу", "Про плату за землю", а також постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України, зокрема Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату, декрети "Про приватизацію земельних ділянок", "Про державне мито". Джерелом правового регулювання нотаріальної діяльності є накази Міністерства юстиції України, які регламентують питання організації та діяльності нотаріальних органів, зокрема накази про затвердження Положення про кваліфікаційну комісію нотаріату, Положення про державний нотаріальний архів, Положення про порядок видачі свідоцтва про право на:зайняття нотаріальною діяльністю, Положення про порядок реєстрації приватної нотаріальної діяльності, Положення про Єдиний реєстр для реєстрації заборон: відчуження об'єктів нерухомого майна і Положення про єдиний реєстр доручень. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, яка затверджена наказом Міністерства юстиції України, та Правила ведення нотаріального діловодства.

Для організації діяльності нотаріату значення мають також такі Укази Президента України "Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій", "Про врегулювання діяльності нотаріату в Україні".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]