Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

40. Види соціальної стратифікації і параметри її структурування.

Соціальна стратифікація - це диференціація суспільства на соціальні класи та верстви в ієрархічному ранзі. Під нею розуміється наявність у суспільстві множини соціальних утворень, представники яких різняться між собою нерівним обсягом влади та матеріального багатства, прав та обов'язків, привілеїв та престижу. Соціальна стратифікація - це і процес соціального відтворення більш-менш однорідних сукупностей осіб, які і створюють ієрархічну структуру суспільства.

Стратифікацію можна визначити як структуровані нерівності між різними групуваннями людей. Стратифікацію можна уявити як геологічне нашарування різних скельних порід земної поверхні. В такому разі сучасне суспільство можна розглядати як ієрархію "пропорцій" — з привілейованими нагорі й знедоленими внизу.

Структурування:

Социальная структура и входящие в нее понятия фиксируют различия по характеристикам индивида, по одному из признаков, не оценивая его позицию в целом.

Социальная структура не учитывает проблему неравенства внутри групп и между ними.

Социальная структура не учитывает и не фиксирует социальную мобильность, то есть движение индивидов внутри групп и между ними.

Учитывая эти признаки структурирования, социальная стратификация дополняет наше представление об обществе знанием о социальной иерархии и социальной мобильности.

Термин стратификация происходит от латинского strata — слой, и дословно переводится как "расслоение". Термин стратификация используется в ряде наук, включая социологию, математику, ботанику.

В социологии под стратификацией понимает деление общества на иерархически расположенные слои — страты. В основе социальной стратификации лежит социальное неравенство.

38. 39. Етапи політичної соціалізації

Політична соціалізація - це безперервний процес, який починається у ран-ньому дитячому віці й триває усе життя людини. Його зміст утворюють на-буття та втрачення індивідом тих або інших політичних якостей

У процесі соціалізації індивіда виокремлюють чотири основних етапи: 1) ранню (від народження до вступу до школи); 2) навчання (з моменту вступу до школи до закінчення навчання); 3) соціальну зрілість (від початку до закінчення трудової діяльності); 4) завершення життєвого циклу (від припинення постійної трудової діяльності в межах офіційної організації до смерті). На кожному з цих етапів набір політичних знань, умінь і навичок індивіда залежить як від його суб'єктивного стану і виконуваних у політиці ролей, так і від діяльності відповідних суспільних інститутів. Інститути соціалізації — це система спеціально створених або таких, які склалися природно, установ та органів, функціонування яких спрямоване на розвиток індивідів, насамперед шляхом освіти й виховання. До першої групи інститутів соціалізації належать інститути ранньої соціалізації, зорієнтовані на первинний розвиток природних властивостей людини. До цієї групи входять сім'я і дошкільні дитячі установи. Другу групу інститутів соціалізації складають інститути навчання, які впливають на індивіда у віці від 6—7 до 18—25 років. Третю групу утворюють інститути, які впливають на індивіда в період його соціальної зрілості. Це трудові колективи, політичні партії, громадські організації, засоби масової інформації тощо. Розглянемо процес політичної соціалізації детальніше.