Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Історія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
694.27 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України Дніпропетровська державна фінансова академія

ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

економічний факультет

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Історія економіки та економічної думки

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання,

які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

в галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

за напрямами підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”,

6.030504 “Економіка підприємства”

6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”

Дніпропетровськ – 2011

ББК 65.02

УДК 330.101.54

П 15

Т 12

О 72

Пампуха С.І.,Табінський В.А., Осацька Ю.Є.

Історія економіки та економічної думки. Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030504 «Економіка підприємства». – Дніпропетровськ, - Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011.- 149 с.

Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, практичних занять та до виконання індивідуальних завдань, перелік питань до модульного контролю та іспиту, список рекомендованої літератури.

Автори-укладачі:

Табінський В.А -

к.е.н., доцент, доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Пампуха С.І.

к.е.н., доцент, зав. кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Осацька Ю. Є. -

к.е.н., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Дучинська Н.І. -

д.е.н., зав. кафедри економічної теорії Дніпропетровського національного університету 2ро. О.Гончара

Ватченко О.Б. -

к.е.н., доцент кафедри економіки підприємств Дніпропетровської

державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

Табінський В.А.–

к.е.н., доцент, завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Обговорено і схвалено вченою радою

економічного факультету

Протокол № від .2011 р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри економічної теорії

Протокол № від . .2011 р.

Зміст

Передмова………………………………………………………………..

1. Програма навчальної дисципліни………………………………………...

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи………………………...

3. Методичні рекомендації до практичних занять…………………………

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………

5. Методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи

5. Підсумковий контроль…………………………………………………….

6. Список рекомендованої літератури………………………………………

ПЕРЕДМОВА

Дисципліна «Історія економіки та економічної думки» є базовою навчальною дисципліною економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економіки.

Завдання дисципліни полягає у тому, щоб на методологічних засадах цивілізаційної парадигми розвитку суспільств сформувати сучасне економічне мислення та світогляд студентів, забезпечити засвоєння ними знань і методів історичного аналізу економічних процесів.

Курс «Історія економіки та економічної думки» тісно пов’язаний з дисциплінами «Політична економія», «Мікроекономіка» та «Міжнародна економіка» і дає можливість систематизувати й доповнити отримані знання щодо механізму функціонування національної економіки.

Зміст дисципліни дозволяє познати механізм функціонування економічної системи в умовах ринкових відносин а також причини та наслідки спільної діяльності всіх суб’єктів національної економіки.

Навчально-методичний посібник складений на основі програми навчальної дисципліни «Історія економіки та економічної думки» для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» напрямами підготовки «Фінанси і кредит», «Економіка підприємства”, “Управління персоналом та економіка праці”.

Навчально-методичний посібник “Історія економіки та економічної думки ” призначений допомогти студентам у вивченні дисципліни, розкрити зміст економічного розвитку суспільств. Матеріали посібника систематизовано у трьох змістових модулях:

У першому змістовому модулі розкриваються предмет «Історія економіки та економічної думки» як науки, її базові категорії і методи дослідження. В історичному аспекти розглядається еволюція господарства і розвиток економічної думки на етапі ранніх цивілізацій, світових цивілізацій (VІІІ ст. до н.е. – V ст. н.е.) та в період середньовіччя.

У другому змістовому модулі розкривається процес зародження та подальшого розвитку ринкового господарства, створення колоніальної системи, встановлення капіталістичного виробництва. В історичному аспекті розглядається основні напрямки в розвитку економічної думки – меркантилізм, фізіократія, маржиналізм та економічна думка в Україні цього періоду.

У третьому змістовому модулі охоплений період європейської цивілізації ХХ ст. – початку ХХІ століття. Розглядається етап державно-монополістичного розвитку економіки та специфіка розвитку національних екомік в системі світового господарства під впливом НТР. Завершується модуль розвиток економіки України в радянський період та на сучасному етапі. У відповідності із етапами цього періоду розглядається основні течії і напрямки в економічній думці – кейнсіанство, неокейнсіанство, посткейнсіанство, теорії трансформації капіталізму та постіндустріального суспільства.

У посібнику приділяється велика увага вивченню сучасних інструментів економічного аналізу, знання яких дозволяє кожному, хто вивчає дану науку, самостійно аналізувати складні економічні явища та процеси і робити вірні висновки та узагальнення в історичному аспекті.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без значних зусиль усвідомити окремі положення і твердження проблемного характеру, які віддзеркалюють історію розвитку економіки та економічної думки.

Викладений у посібнику матеріал зорієнтований на активізації пізнавальної діяльності та формування у студентів аналітичних здібностей.

Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни.

Навчально-методичний посібник «Історія економіки та економічної думки» може бути корисним для студентів всіх форм навчання економічного спрямування.