Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право шпори.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
322.56 Кб
Скачать

1. Поняття та ознаки держави

Державаце особлива організація політичної влади у соціально неоднорідному суспільстві, яка відображає, в першу чергу, інтереси домінуючих груп цього суспільства і за допомогою якої здійснюється управління суспільством.

Держава, як особлива форма політичної влади, має ряд ознак, що відрізняють її від організації влади у додержавний період та від інших складових частин політичної системи суспільства.

Основними з таких ознак є:

-    територія – відокремлена кордонами частина земної поверхні, на яку розповсюджується влада даної держави. Територія є матеріальною базою держави і основою для визнання її іншими державами;

-    суверенітет – політико-правова властивість, під якою розуміють верховенство, самостійність, неподільність влади на території країни та її незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах;

-    наявність апарату управління та примусу, який практично реалізовує різні функції держави;

-    здатність видавати загальнообов’язкові для всього населення правові норми та забезпечувати їх виконання;

-    наявність податкової системи, яка забезпечує засоби для утримання державного апарату.

Відносини держави з іншими складовими частинами політичної системи регулюються Конституцією та законами для того, щоб жодна політична чи громадська організація не стояла над державою.

2. Співвідношення держави і особи

Найхарактернішим зв'язком особи з державою є громадянство як постійний політико-правовий зв'язок, що відображається в їхніх взаємних правах і обов'язках. Іноземні громадяни й особи без громадянства, які перебува­ють на території України, користуються правами і виконують обов'язки, передбачені законом України, який не повинен супе­речити загальновизнаним принципам міжнародного права і Конституції України. Особа виступає і як суб'єкт права. У правовій системі суспільства її місце і роль характеризуються через правовий ста­тус, що дає можливість розглянути фактичне та юридичне становнще людини у громадянському суспільстві. Відомі різні ви-: .-вчення правового статусу особи. У найширшому значенні під правовим статусом особи розуміють її юридично закріплене становище в суспільстві. Розрізняють загальний, спеціальний (ро­довий) та індивідуальний правовий статус.

3. Загальна характеристика правової держави

Правова́ держа́ва — форма організації державної влади, за якої верховенство в усіх сферах життя належить правовому закону. У правовій державі всі - і державні органи, і громадяни однаковою мірою відповідальні перед законом. В ній реалізуються всі права людини; здійснюється розподіл влади на законодавчу, виконавчу, судову.

Правова держава є альтернативою авторитаризму, тоталітаризму і анархії. Правова держава передбачає поступову демократизацію суспільства, встановлення правових основ будівництва державності, дотримання правопорядку і принципу законності. Людина є вищою соціальною та політичною цінністю. Держава покликана затвердити гуманістичні начала, забезпечити і захистити свободу, честь і гідність людини.

Правова держава це держава, конституція якої являє собою правове встановлення, яке відповідає соціальній реальності даного суспільства і держави, що обмежує державну владу правом, яке виражає і закріплює природжені, невідчужувані права і свободи людини.

4.Поняття права та його ознаки

Пра́во — це система загальних загальнообов`язкових, формально-визначених правил поведінки, які встановлюються, охороняються і гарантуються державою з метою врегулювання найважливіших суспільних відносин. Як загальносоціальне явище право характеризується певною свободою і обґрунтованістю поведінки людей, тобто відповідними можливостями суб'єктів суспільного життя, що об'єктивно зумовлені розвитком суспільства, мають бути загальними і рівними для всіх однойменних суб'єктів. З таких позицій право поділяють на: а) права людини; б) права об'єднань, груп, верств; в) права нації, народу; г) права людства.

Принципи права — це аксиоматичні поняття на яких будується і функціонує правова система.

5. Функції права

Функції права — це основні напрями впливу права на свідомість і поведінку суб'єктів суспільних відносин з метою розв'язання конкретних завдань. Основна функція права полягає в тому, що воно є нормативним і загальнообов'язковим засобом врегулювання суспільних відносин, а значить функція є нормативно-регулюючою. Функції права можна класифікувати за різними підставами

За сферою правового впливу розрізняють такі функції:

  • економічна — регулювання економічних відносин;

  • політична — регулювання політичних відносин;

  • ідеологічна — формування суспільної свідомості шляхом правового визнання або заборони певних ідеологій;

  • екологічна — регулювання відносин природокористування;

  • культурна-виховна — регулювання відносин у сфері науки, освіти і культури.

За характером впливу на свідомість і поведінку суб'єктів суспільних відносин:

  • нормативно-регулююча — регламентування поведінки суб'єктів суспільних відносин;

  • інформаційна — доведення до відома змісту державної волі;

  • комунікативна — сприяння організації правовідносин між їх учасниками;

  • орієнтаційна — визначення ціннісних критеріїв поведінки;

  • виховна — вплив на формування світогляду та правосвідомості;

  • захисна — охорона соціальних цінностей від посягань на них.

За характером впливу:

  • статична — закріплення і стабілізація існуючих суспільних відносин;

  • динамічна — сприяння виникненню і розвитку нових суспільних відносин;

  • установча — первинне заснування певних соціальних інститутів;

  • інтегративна — системоутворюючий вплив на суспільні відносини;

  • охоронна — охорона суспільних відносин від небажаних на них впливів;

  • запобіжна — запобігання виникненню небажаних суспільних відносин.

За сферою на яку поширюються функції права:

  • загальноправова;

  • міжгалузева;

  • галузева;

  • правовий інститут;

  • норма права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]