Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
422092_32BB2_shpora_konstituciyne_pravo_zarubiz....docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
189.75 Кб
Скачать

41. Конституційно-правовий статус парламенту рф

Державна дума обирається строком на чотири роки. Вона складається з 450 депутатів: 225 із них обираються на основі мажоритарної виборчої сис­теми по одномандатних вибор­чих округах на основі єдиної норми представництва вибор­ців. Єдина норма представництва виборців установлюється шляхом поділу загальної кількості виборців на 225 одноман­датних виборчих округів; 225 депутатів Державної думи оби­раються по загальнофедеральному виборчому округу пропор­ційно кількості голосів, поданих за федеральні списки канди­датів у депутати, ці списки висуваються виборчими об'єд­наннями, виборчими блоками.

Право висування кандидатів в депутати належить без­посередньо виборцям і виборчим об'єднанням, виборчим блокам. Право висунути свою кандидатуру для балотування на виборах депутатів Державної думи по одномандатному ви­борчому округу має кожний громадянин федерації, якому на­лежить активне виборче право і якому виповнився на день виборів 21 рік.

Обра­ним по одномандатному виборчому округу вважається кан­дидат, який дістав більшу кількість голосів виборців, що брали участь у голосуванні. За однакової кількості голосів об­раним вважається кандидат, зареєстрований раніше Інший критерій встановлення результатів виборів діє за загальнофедеральним виборчим округом. Центральна виборча комісія визначає на підставі протоколів окружних виборчих комісій кількість голосів виборців, які отримали списки кандидатів виборчих об'єднань, виборчих блоків.

Розподіл депутатських мандатів за загальнофедеральним округом здійснюється на підставі пропорційної виборчої сис­теми. У розподілі 225 депутатських мандатів беруть участь ті виборчі об'єднання, виборчі блоки, які одержали 5 і біль­ше відсотків дійсних голосів виборців.

42. Конституційно-правовий статус парламенту польської республіки. Структура

Законодавчу владу в Республіці Польща здійснюють Сейм і Сенат. Сейм складається з 460 депутатів. Вибори до Сейму є за­гальними, рівними, прямими, пропорційними і відбуваються таємним голосуванням. Сенат складається із 100 сенаторів. Вибори до Сенату є загальними, прямими; проводяться таємним голосуванням.

Вибори до Сейму та Сенату призначає Президент Рес­публіки. Обиратися до Сейму може кожний громадянин, який має право обиратися і якому виповнилося на день виборів 21 рік; до Сенату — кожний польський громадянин, який має право обирати і якому на день виборів виповнилося 30 років.

До компетенції Сейму належить затвердження програми діяльності уряду і винесення йому вотуму довіри, контроль за його діяльністю; утворення Конституційного трибуналу, Державного трибуналу, Найвищої Палати контролю, обран-ня Уповноваженого з прав громадян. Він виконує також ряд зовнішньополітичних функцій.

Головною функцією Сейму є законодавство. Він приймає Конституцію, конституційні закони (разом із Сенатом та Президентом), постанови. Має право законодавчої ініціативи.

Сейм приймає закони більшістю голосів у присутності не менш як половини загальної кількості депутатів, якщо Кон­ституція не встановлює іншого. До органів Сейму входять Маршал Сейму, віце-маршали. Президія Сейму, Конвент сеньйорів і комісії Сейму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]