Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
422092_32BB2_shpora_konstituciyne_pravo_zarubiz....docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
189.75 Кб
Скачать

90.Поняття та види федерації у зарубіжних державах

Федерація - це держава, територія якої складається з території її членів - суб'єктів (штати - США; проавінції – Канада, землі - ФРН; республіки – Росія, кантони – Швейцарія).

Всі суб'єкти федерації є державними утвореннями, тобто вони наділені установчою владою - можуть приймати власні конституції, які повинні відповідати основним федеративним законам. Пріорітет у сфері законотворчості, як і в інших сферах державної діяльності завжди залишається за федераціями.

Обов'язковість відповідності конституцій суб'єктів федерації конституції союзу передбачена у законах Німеччини, та інших федеративних держав.

Принципи устрою федерації.

1. побудована за територіальним принципом.

2. побудована за національним принципом,

3.побудована за змішаним принципом: національ ним і територіальним.

Основні ознаки федерації:

1) наявність єдиної території,

2) наявність загальної конституції федерації і конституцій і суб'єктів;

3) наявність системи законодавства усієї федерації і системи законодавства її суб'єктів;

4) наявність федерального двопалатного парламенту і парла-ментів суб'єктів федерації,

5) наявність громадянства як усієї федерації, так і її суб'єк-тів; у ряді федерацій допускається подвійне громадянство (ФРН, Австрія);

6) можливість суб'єктів федерації мати власну правову і судову системи (США);

7) наявність загальнофедеральної податкової і грошової сис-теми;

8) суб'єкти федерації не мають суверенітету і не є суб'єктами міжнародного права.

91. Конституційні засади територіального устрою і місцевого самоврядування польської республіки

Всі жителі одиниць основного териториального поділу складають в силу закону самоврядувальну спільність. Місцеве самоврядування бере участь у виконанні державної влади. Належну йому в межах законів більшу частину суспільних завдань самоврядування виконує від свого імені та несе за це особисту відповідальність.

Конституція визначає, що основною одиницею самовря­дування є гміна. Інші одиниці регіонального та місцевого самоврядування визначаються законом. Гмінний рівень складає основу і практично на його долю місцевого самоврядування випадає найбільше завдань з питань, що не закріплені за іншими одиницями місцевого самоврядування. Кожна одиниця місцевого самоврядування володіє правоздатністю; їм належать право власності та інші майнові права; самостійність цих одиниць підлягає правовому захисту (ст. 165).

Усім одиницям місцевого самоврядування Конституцією забезпечується участь у державних доходах, виходячи з обсягу покладених на них завдань. Доходи одиниць місцевого самоврядування, а також спільні та цільові дотації за рахунок коштів державного бюджету, є їх власними дохо­дами. Одиниці місцевого Самоврядування мають право вста­новлювати розмір місцевого оподаткування і місцевих зборів в межах, визначених законом.

У структуру самоврядування входять розпорядчі і вико­навчі органи, що формуються шляхом виборів. Вибори є за­гальними, рівними, прямими і проводяться голосуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]