Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шп_теория.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

105. Централізовані фонди коштів.

У сфері централізованих фінансових відносин чільне місце посідають бюджети різних рівнів місцевого самоврядування — Автономної Республіки Крим, обласні, районні, селищні та сільські. У загальному обсязі зведеного бюджету України на них при­падало в різні роки від 30% до 40 %. За рахунок цих бюджетів останнім часом фінансується 82% видатків на соціальний захист населення, 72% витрат на соціально-культурні заходи. Частина бюджетних ресурсів місцевих органів самоврядування — (30%) сконцентрована на обласному рівні, а 70% на рівні районів, сіл і селищ.

106. Місцеві фінансові ресурси.

Місцеві фінансові ресурси — це сукупність фондів грошових засобів, які створюються в процесі розподілу та перерозподілу ВВП і спрямовуються на економічний та соціальний розвиток адміністративно-територіальних одиниць. Головним напрямом використання місцевих фінансових ресурсів є фінансове забезпечення соціальної сфери та місцевого господарства.

До складу місцевих фінансових ресурсів входять:

- місцеві бюджети;

- фінансові ресурси підприємств, організацій та установ комунальної форми власності.

Формування місцевих фінансових ресурсів відбувається з участю централізованих та децентралізованих фондів грошових засобів.

До централіз.фін.ресурсів віднос.:

-місц.бюджети

-дотації та їн.види фін.допомоги,які надход.з вищих бюдж-ів та фін.ресур.місц.органів влади.

До місц.бюдж.віднос.регулюючі доходи,закріплені доходи,доходи отримані додатково в ході виконання поточного бюдж.,запозичені кошти,добровільно внесені кошти юр.і фізич.осіб,штрафи,пені та ін.,а також невикористані кошти бюдж-ів попередніх років.

107. Децентралізовані фонди коштів.

Сфера децентралізованих місцевих фінансів являє собою сукупність економічних відносин, пов’язаних з формуванням, розподілом і використанням грошових фондів і нагромаджень підприємств і організацій комунальної форми власності. Специфіка цих економічних відносин полягає в тому, що вони в першу чергу проявляються між підприємствами та місцевими органами самоврядування як представниками власника цих підприємств. Слід зазначити також, що хоча фінанси підприємств комунальної форми власності функціонують на основі законодавства України, але водночас місцеві органи самоврядування мають право перерозподіляти фонди грошових коштів, які формуються на підприємствах комунальної форми власності, не тільки всередині підприємства, а й між підприємствами. Крім того, згідно з вимогами Бюд­жетного кодексу України 100% податку на прибуток комуналь­них підприємств зараховується до відповідного місцевого бюджету. Місцеві ради можуть надавати пільги, або звільняти від податків ці підприємства в тій частині, у якій податки зараховуються до місцевого бюджету.

108. Показники стану і ефективності використання оборотних коштів.

Ефективн. використання оборотних коштів характериз-ся швидкістю їх обертання,оборотністю.Прискорення оборотності цих коштів зумовлює: по-перше, збільшення обсягу продукції на кожну грошову одиницю поточних витрат підприєм-ва;по-друге,вивільнення частини коштів і завдяки цьому створення додаткових резервів для розширення виробн-ва.

Коефіц.оборотності оборот.коштів розраховується діленням вартості обсягу продажу за певний період на середній залишок оборотн.кошт.за той самий період.

Коефіц.завантаження оборот.коштів-показник,обернений до коефіц.оборотн. таких коштів.Він показує,скільки оборотн. коштів підпр-ва припадає на кожну грош. одиницю реаліз-ної продукції.

Тривалість одного обороту в днях оборотних коштів визначається як відношення кільк-ті календар-их днів у періоді до коефіц-та оборотності за той самий період.

Рентабельність оборот.кошт.-відносний показник що розраховується як відношення одержаного прибутку до суми оборотних коштів за певний період.

Внаслідок прискорення оборотнті фінанс.коштів зменш-ся потреба в них, відбувається процес вивільнення цих коштів з обороту.Розрізн.абсолютне та відносне вивільнен.грош.коштів з обороту.