Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky08.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Задача 10

Хвора Б., 28 років, скаржиться на гноєтечу з лівого вуха, зниження слуху і періодичний біль у цьому вусі. Знаходиться на диспансерному обліку протягом 5 років. Періодично лікувалась амбулаторно, 3 рази - стаціонарно. Від запропонованого хірургічного втручання (санація вогнища) хвора відмовилась.

Отоскопія: правого вуха без змін , шепітна мова сприймається з 6 метрів; в зовнішньому слуховому проході лівого вуха гнійні кірочки, верхні квадранти pars tensa і майже вся ненатягнута частина барабанної перетинки зруйновані патологічним процесом, через вушну лійку Зігля видно стремено, рухливе при дотику до нього щупом; за допомогою кулькового вушного зонда Воячека виявлені: карієс стінок надбарабанного простору, часткове руйнування кістки навколо входу в печеру, відсутність ковадла і молоточка. Слух: ШМ сприймається з відстані 0.5м, РМ - з 1.5м.

Прохідність слухової труби І ступеню Аудіограма: пороги кісткової провідності на рівні 15дБ, кістково-повітряний інтервал 40дБ.

1. Поставте діагноз.

2. Яку операцію пропонували хворій?

3. Чи можлива слухопокращуюча операція у хворої? Який тип за Вульштейном?

Задача 11

Хворий, 34 років, скаржився на періодичну гноєтечу, біль і відчуття важкості у голові, поступове зниження слуху на праве вухо. Вважає себе хворим 8 років.

Отоскопія правого вуха: в зовнішньому слуховому проході гній з неприємним запахом, тотальна перфорація барабанної перетинки, слизова оболонка барабанної порожнини потовщена, гіперемована, в надбарабанному просторі грануляції, карієс його стінок, холестеатома.

Правий сосковидний відросток звичайної форми, безболісний при пальпації та перкусії.

Слух: ШМ сприймається з відстані 0.3м, РМ - з відстані 1м. Аудіограма (порогова): пороги кісткової провідності на рівні 15-20дБ, кістково-повітряний інтервал 30дБ. Після тривалого малоуспішного консервативного лікування хворий дав згоду на загальнопорожнинну (радикальну) операцію, під час якої виявлена відсутність слухових кісточок, за винятком підніжної пластинки стременця, рухливість якої збережена.

1. Поставте діагноз.

2. Основний принцип загальнопорожнинної (радикальної) операції та її цілі (а,б).

3. Які дослідження ще необхідно зробити з метою визначення показань до тимпанопластики?

4. Ваша думка щодо можливості тимпанопластики? якщо "так", то який тип, за Вульштейном, можна виконати?

Задача 12

У хворої В., віком 23 років, виражена правобічна приглухуватість. Захворювання пов'язує з загальним переохолодженням організму 5 років тому. Загострення процесу виникало, як правило, під час грипу, аденовірусної інфекції і супроводжувалось болем у правому вусі, посиленою гноєтечею з нього. За останній рік гострота слуху помітно знизилась, періодично з'являється запаморочення, хиткість ходи, вегетативна симптоматика (пітливість, нудота), особливо після різких рухів головою, проведення туалету вуха.

При отоскопії виявлено перфорацію в pars flaсcіda, через яку видно в надбарабанному просторі білі, сироподібні маси. При обстеженні надбарабанного простору кульковим зондом виявлена шорсткість його стінок, деструкція молоточка і ковадла. Порогова тональна аудіограма характерна для комбінованого ураження органу слуху.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Чим пояснити комбіноване ураження органа слуху?

3. Які дані можна одержати при дослідженні вуха кульковим зондом?

4. Лікування виявленого захворювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]