Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія ОУПП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

34. Характеристика системи управління персоналом на промисловому підприємстві.

Система управ­ління персоналом організації – це система, у якій реалізуються функції управління персоналом. Система управління персоналом є структурним елементом загальної системи управління підприємством, відтак її цілі, завдання та функції визначаються в залежності від стратегічної мети і завдань компанії. В системі управління персоналом можуть бути визначені наступні структурні елементи: планування персоналу; підбір, відбір та найом персоналу; організація праці; оплата і мотивація праці; забезпечення належних умов та безпеки праці; професійний розвиток персоналу; соціальний розвиток та соціальний захист персоналу, участь працівників в управлінні компанією. В системі управління персоналом можуть повністю або частково виконуватися такі функції: планування, облік, контроль, аналіз, регулювання і мотивація персоналу.Функція планування персоналу охоплює усі сфери кадрової політики і реалізується в задачах оперативного, короткотермінового і перспективного планування персоналу, розвитку соціальної інфраструктури, покращання умов праці. Облік, контроль і аналіз стосуються як персоналу, так і виконаної праці. Регулювання розуміють як поточне управління персоналом, умовами праці, соціальним забезпеченням, об'єктами соціальної інфраструктури і певними об'єктами сфери забезпечення функціонування підприємством, мотивація - як окрема функція кадрового менеджменту.

35. Система внутрішнього контролю підприємства.

Система внутрішнього контролю – це політика і процедури внутрішнього контролю, прийняті управлінським персоналом суб'єкта господарювання з метою забезпечення правильного та ефективно­го ведення господарської діяльності, збереження активів, запобігання шахрайству та помилкам, а та­кож виявлення їх, забезпечення точності і повноти облікових записів, своєчасної підготовки достовір­ної фінансової інформації. У процесі здійснення працівниками контролю ставиться сім основних завдань: повнота обліку даних, точність обліку даних, законність господарських операцій, повнота записів, точність ведення записів, збереження бухгалтерських документів, захист активів. Внутрішній контроль розподіляється на попередній, поточний і наступний. Внутрішній контроль виконує такі функції: контроль повноважень, контроль документального оформлення, контроль збереження. Система внутрішнього контролю включає три основні елементи: середовище контролю, систему бухгалтерського обліку та незалежні процедури перевірки.

1. Середовище контролю, де відбуваються операції, — це заходи і записи, які характеризують загальне ставлення керівництва і власників підприємства до діючої системи внутрішнього контролю, значення діючої системи внутрішнього контролю для підприємства. 2.Система бухгалтерського обліку — це заходи і записи підприємства, шляхом яких бухгалтерські операції оформлюються в регістрах бухгалтерського обліку. 3. Незалежні процедури перевірки — це аудиторські процедури, які використовуються аудитором для визначення того, чи були фінансово-господарські операції клієнта належним чином санкціоновані, правильно оформлені і відображені в облікових регістрах, а також чи всі помилки в процесі ведення справ і реєстрації даних по них виявляються максимально швидко. На практиці існують різні процедури контролю, а саме: а) процедури контролю за повнотою даних, що призначені для впевненості в тому, що всі дані по всіх господарських операціях внесені до облікових регістрів (комп’ютерних файлів) і прийняті на обробку; б) процедури контролю за точністю даних необхідні для впевненості в тому, що дані по кожній господарській операції відображені в обліку своєчасно і в повному обсязі та правильно рознесені по рахунках; в) процедури контролю за дозволом (санкціонуванням) операцій спрямовані на забезпечення законності здійснення операцій;г)процедури контролю за збереженням активів і записів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]