Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія ОУПП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

9. Характеристика сучасних напрямків теоретичних розробок в контексті організації управління.

1. Реінжинирінг, або перебудова на сучасній інформаційній та технологічній основі організації виробництва та управління. Концепція представляє собою й теорію, і методи комплексного оздоровлення підприємств, які охоплюють та реконструюють всі без винятку елементи, в тому числі й системи людських мотивацій та стимулів.

2. Концепція внутрішніх ринків корпорацій (або організаційних ринків). Вона характеризується перенесенням закономірностей та принципів ринкового господарства у внутрішню діяльність корпорацій. Такі ревілюційні переутворення повинні охоплювати всі підрозділи (лінійні, функціональні, маркетингові і навіть аппарат вищих керівників).

Відповідно до даної концепції підрозділи, які мають широку економічну самостійність в середині підприємств, можуть оперативно вносити зміни у виробництво товарів, надання послуг.На такій основі з використанням інформаційних технологій формуються мережеві організації з розподіленими автономними ланкам.

3.Теорія альянсів (ассоційованих форм організації та управління).

Інтеграційні процеси в управлінні, які орієнтовані на більш ефективне використання всіх видів ресурсів, призводять до появи різноманітних форм горизонтального об’єднання організацій. Утворюються плоскі організаційні ієрархії навколо основних процесів.Це не тільки так звані горизонтальні корпорації, але й стратегічні союзи, різні модифікації конгломератів, холдингів, господарських асоціацій та груп. Нова корпоративна модель передбачає розширення кооперації серед конкурентів, постачальників і споживачів і тим самим змінює уявлення щодо меж організації.

4.Концепція “екологічно усвідомленого керівництва” підприємством. Її основою виступає розглядання підприємства як екологічної субсистеми. В даному випадку в центрі уваги постають екологічні процеси. Важливими цілями підприємства:

- захист ресурсів (отримання на вході в субсистему екологічно перевірених ресурів та їх економічне витрачання);

- обмеження відходів;

- запобігання аварій або зниження важкості їх наслідків;

- виробництво нешкідливих продуктів.

10. Принципи побудови системи управління промисловим підприємством.

Принципи управління – це правила, норми управлінської діяльності, відповідно до яких створюється, функціонує і розвивається система менеджменту підприємства.

Формування принципів побудови системи управління підприємством здійснюється за методологією, яка включає такі положення:

- оцінювання середовища, в якому працює підприємство;

- визначення місії підприємства, його цілей та завдань;

- виділення “ключових компетенцій” підприємства, які формують потенціал;

- формулювання принципів, які мають стати основою системи управління;

- доведення принципів управління до всього персоналу;

- постійне вдосконалення та оновлення принципів управління відповідно до вимог часу.

В сучасних умовах можна виділити такі основні принципи побудови системи управління промисловим підприємством:

1.Розподіл управління майном (функції власника) та виробництвом (компетенція директора, правління, менеджерів). В акціонерному товаристві тільки збори акціонерів-власників можуть приймати рішення відносно зміни статутного капіталу, продажу, здачі в оренду та купівлі коштовного майна, розподілу прибутку, еміссії цінних паперів, реорганізації підприємства тощо. В той же час власник не має права втручатись в управління виробництвом (вибір постачальника, збут продукції).

2.Основою стратегії виробничого підприємства стає планування доходів та витрат, увага керівників зосереджується на фінансово-збутовій сфері.

3.Розподіл функцій стратегічного та оперативного управління виробництвом. Функції стратегічного управління здійснюються на вищому рівні керівництва. Оперативне управління здійснюють середній та нижчий рівень управління, які відповідають за реалізацію стратегічних проектів.

4.Різномаїття стратегій управління в залежності від ринкових позицій підприємства та сфер діяльності, де воно може розраховувати на успіх.

5.Наявність актуальних специфічних принципів для малих та крупних підприємств, а також для компаній, які прагнуть вийти на зовнішні ринки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]