Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М сцев ф нанси--шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

37. Критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами.

Розгляд цього питання необхідно розпочитнати з того, що згідно ст.82 Бюдж. кодексу, існують такі види видатків на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів держ. бюджету та місц. бюджетів, поділяються на:

1) видатки на забезпечення конституц. ладу держави, держ. цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені цим Кодексом видатки, які не можуть бути передані на виконання АР Крим та місц. самоврядув-ню;

2) видатки, які визначаються ф-іями держави та можуть бути передані до виконання АР Крим та місц. самоврядув-ню з метою забезпечення найбільш ефективного їх виконання на основі принципу субсидіарності;

3) видатки на реалізацію прав та обов'язків АР Крим та місц. самоврядув-ня, які мають місц. характер та визначені законами Укр.

В Україні розмежування види видатків поділяються на такі групи:

1)перша група - видатки на фінансув-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соц. послуг, гарантованих державою. Здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань;

2)друга група - видатки на фінансув-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують надання осн.х соц. послуг, гарантованих державою для всіх громадян Укр. Здійснюються з бюджетів міст республік. значення АРК та міст обл. значення, а також районних бюджетів;

3)третя група - видатки на фінансув-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соц. послуги для окремих категорій громадян, або фінансув. програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України. Здійснюються ці видатки з бюджету АР Крим та обл. бюджетів. З бюджетів міст Києва та Севаст. здійснюються видатки усіх трьох груп.

Видатки місц. бюджетів поділяються на: поточні видатки; видатки розв-ку

Поточні видатки – витрати бюджету на фін-ня підпр-тв, установ, організацій, які діють на початок бюдж. періоду, а також на фін-ня заходів щодо соц.

Видатки розвитку – видатки на фін-ня інвест. діяльності, субвенції, кошти на реалізацію програм соц-ек. розв-ку, капітальне будівн-тво, придбання обладнаня, трансп. засобів, а також на фін-ня субвенцій та на сплату осн. частини боргу органів місц. самовряд-ня.

38. Необхідність фін-го планування на різних рівнях місцевих органів влади та управління, методи фін планування

Фін/ планування місц. бюджетів здійснюється за допомогою таких методів:

Нормативний - полягає в тому, що під час розрахунку фінансових показників за основу беруться фінансові нормативи, до яких належать норми амортизаційних відрахувань, рентабельності окремих видів товарів, робіт та послуг, обігових коштів та ін..

Розрахунково-анапітичний – ґрунтується на фактичних показниках фінансової діяльності у попередні звітні періоди На основі аналізу фін-х показників за минулі роки і період, що передував передплановому року, встановлюється вихідна база планування. Потім визначаються фактори, які можуть вплинути на фінансову діяльність у плановий період, розраховуються індекси та коефіцієнти їх впливу.

Балансовий - передбачає відповідність видатків джерелам їх покриття, у зв'язку всіх розділів фінансового плану, фінансових і виробничих показників, унаслідок чого досягається збалансованість плану. Нині цей метод набуває особливого значення, оскільки всі видатки підприємств залежать від зароблених коштів, підприємства стали повністю самостійними і повинні розраховувати тільки на власні надходження.

Економіко-математичного моделювання - дає змогу дослідити кількісне відображення взаємозв'язків між фінансовими показниками та чинниками, які впливають на величину цього показника. Цей метод дає змогу розрахувати кілька варіантів плану за допомогою змінних вхідних показників і знаходити оптимальні рішення