Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОРМИРОВАНИЕ И ОБРЕЗКА ВИНОГРАДА.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
613.69 Кб
Скачать

Підживлення винограду

Підживлення винограду ділиться на кореневу і позакореневе. Коренева підживлення винограду перед цвітінням за одну два тижні є обов'язковою агротехнічної мірою, зменшує осипання зав'язі. Крім цього, підгодівлю винограду роблять перед розпусканням бруньок, P після цвітіння винограду через 810 днів, потім на початку дозрівання винограду. Підживлення винограду калійними добривами робиться після збирання врожаю для підвищення морозостійкості куща.  PДля підгодівлі винограду органічними добривами зазвичай застосовують гнойову рідину або пташиний послід. Підживлення рослини мінеральними добривами також бажано робити в рідкому вигляді.

При кореневих підгодівлях винограду вносять крім основних іP мікроелементи. В основному використовується бура, P сірчанокислий марганець або борна кислота. PДля дуже потрібні, P калійні та фосфорні. Калій потрібен для гарного імунітету і росту рослини, для більшої холодоустойчівості.P Брак елементів калію звичайно спостерігається на легких грунтах. Кальцій потрібен для утворення вуглеводів, він підвищує врожайність і цукристість ягід, краще визріває вінограднаяP лоза.P Фосфор надає великий вплив на ріст і формування плодових бруньок, збільшується накопичення цукру у винограді і відбувається прискорення дозрівання ягод.P Азотні добрива в основному впливають на процеси росту , його недолік звичайно відчувають грунту збіднених гумусом і легкі грунти. На багатих гумусом чорноземах виноград практично не потребує азотних добривах.  PСамим кращим добривом, P на будь-яких грунтах, для винограду буде гній.

В ін забезпечує харчування лози не толькоP фосфором, азотом і калієм, але і масою різних мікроелементів. Підживлення винограду гноєм робиться раз на три роки, з розрахунку 5-7 кг на 1 м. грунту. Вноситься гній восени під перекопку.Что б підтримати режим фосфорно-калійного живлення, слід раз на 3 роки восени вносити фосфорниеP і калійні добрива по 55-65 г на 1 м. На легких типах грунтів частоту внесеніяP добрив потрібно збільшити, роблячи їх через кожен рік .  PДля калійно-фосфорного добрива добре підходить зола у кількості 90-100 г на 1 кв.м.

Найбільший кращий ефект при використанні фосфорно-калійні добрив дає глибоке внесення, краще це робити через поливну трубу. На збіднених грунтах підживлення винограду азотними добривами вноситься Pкаждий рік ранньою весною і після цвітіння.

Добриво виноградника.

Виноградний               кущ - це частинка живого нашої планети. Будь-якому живому організму               для повноцінного життя одним з факторів існування необхідно               харчування.

Так як ми є володарями цих рослин необхідно  періодично підгодовувати наших підопічних.  Виноград невибаглива рослина, щоб проіснувати  на землі кущ може знайти собі харчування самостійно, направивши  кореневу систему в грунтові горизонти, харчуючись вологою дощів і так далі ....Але питання про врожай в цій ситуації буде не доречний. Що б отримати 30кг, 50кг, 100кг, 200кг врожаю з куща (  і це реально) треба знати, що необхідно рослині.

Не буде відкриттям, якщо я скажу, що для існування рослини необхідна одна третина системи елементів Менделєєва, але в різних кількостях: частина з  них кущ отримує в мікродозах з повітря, з осадів, з проточних  вод і цього буває цілком достатньо, але наступну частину буває дуже важко роздобути і саме на неї треба звернути увагу.   Науковим шляхом було даказанно. Щоб куща прогодувати 1 кг винограду необхідна надходження азоту  6.5гр. діючої речовини, фосфору 2гр д.р., калію 6 гр. д.р.,кальцію 10гр д.р., марганцю 40мг д.р., магнію 4 гр. д.р., бору 17        мг д.р., цинку 19 мг д.р., кобальту 0.7 мг д.р., молібдену 0.025мг д.р., міді 7.2 мг д.р. Зрозуміло, якщо врожай 50кг з одного куща  доза збільшується в 50 разів.

Не на кожній ділянці склад грунту має такі дози мікроелементів. На допомогу приходять закордонні та вітчизняні постачальники добрив, і деколи стоїть питання не де купити, а що  купити?  Молоді початківці виноградарі повинні звертати увагу на склад  добрив якщо на пакеті написано що в 100гр речовини присутня  46гр діючої речовини азоту, то при підгодівлі винограду необхідно  робити розрахунки саме виходячи з 46гр, а не з 100гр.

Інакше арифметика  буде не вірною.   При підгодівлі треба враховувати,  що азот вноситься навесні і в першій половині літа в період другої  фази росту доза азоту дуже сильно обмежується так би не провокувати  новий ріст пагонів у другій половині літа, адже лоза повинна в це  час всі можливості направити на визрівання пагонів, а не на збільшення  зеленої маси. При підгодівлі фосфором і калієм треба враховувати, що ці елементи необхідні в усіх періодах життя. Мікроелементи грають  не останню роль у розвитку виноградної лози - вони беруть участь у вуглеводному, білковому, фосфорному, окислювально-відновному обміні, іноді є каталізаторами в тому чи іншому процесі.

Всі елементи зв'язані між собою в ланцюжок, а надлишок або недолік, якого то з них розриває цей зв'язок. І хоча сама рослина часом  намагається показати на тлі аркуша свою проблему, ми не своєчасно  реагуємо на це - здійснюючи велику помилку.  Я не пропоную вам   конкретні дози добрив для підгодівлі, так як кущі мають різний  вік, навантаження на плодове ланка, особливість сорту і склад землі на якому він виростає. У гонці за врожаєм не забувайте  що рослина це живий організм - тому не нашкодите йому!  Виноградар Бєлікова Г.В.

Автор забороняє  використання матеріалів, що містяться в даному сайті без письмового дозволу. За інформацію, надану гостями сайту автор відповідальності не несе,  З повагою, автор сайту - Пузенко Наталя. Пишіть мені

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]