Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
70 вопросов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

32.Особливості організаційних структур управління інноваційною діяльністю на підприємстві.

При упаравлінні інноваційною діяльністю на п-ві доцільніше викоритовувати матричну, дмвізіональну та лінійно-фцнкціональну організаційні структури управління. Але при виборі структури необхідно враховувати такі критерії:

- розмір п-ва

- ринкова та технологічна позиція п-ва

- інноваційна стратегія, якої дотримується п-во

- резерв фінансових коштів;

- наявність науково-дослідного підрозділу.

24.Етапи розробки інноваційної стратегії.

Процес вибору інноваційної стратегії як загальної стратегії п-ва має певну послідовність:

  1. Визначення стратегічних цілей

  2. Аналіз зовнішнього середовища

  3. Аналіз сильних та слабких сторін п-ва

  4. Аналіз альтернатив та вибір стратегії

  5. Управління реалізацією стратегії

  6. Оцінка ефективності стратегії.

  1. На 1-му етпаі необхідно створити умови для розробки та встанолення ключових цілей для найважливіших підсистем підприємства: маркетингу, фінансів, науково-дослідного підпрозділу. Використовують вимоги до цілей.

  2. На цьому етапі контролюється зонішні чинники для того, щоб передбачити потенційні загрози та можливості, які можуть виникнути при реалізації інноваційної стратегії (ринкове та технологічне середовище – 2 головних зовнішніх чинники; економічне, політичне, тощо)

  3. Цей аналіз здійснюється по 5 напрямках:

  • маркетинговий – проведення ринкових дослідженб, аналізується частка ринку а конкурентоспроможність, можливості збуту та рекламної діяльності, можливості здійснення післяпродажного обслуговування)

  • фінанси – коефіцієнт ліквідності, платоспромоєжності, автономії

  • виробництво – порівняння характеристик витрат з конкурентами, аналіз та провелення вибору постачальників сировини, аналіз виробнчих потужностей, здійснюється контроль за рухом матеріалів.

  • персонал – можливість перепідготовки персоналу, підготовка та підвиення кваліфікації кадрів, аналізується система оцінювання та ефективність системи винагородження

  • орг структура, культура та імідж п-ва, послідовність п-ва у своїй діляьності та досягнення цілей, оцінка іміджу в порівнянні з іншими п-вами, привабливість п-ва для кваліфікованого персоналу

  1. Існує 6 типів інноваційних стратегій, які під-во може використати ( наступ, захист, імітація, залежна, традиціна або за нагодою)

  2. Управління реалізацією стратегії здійснюється за допомогою створення певної системи і структури управління інноаційним підпрозділом, а також управління, пов’язане з розробкою план. документів, в яких відображається прийняті рішення та розподіляються ресурси для їх досягнення.

  3. Оцінка ефективності стратегії пов’язана з розрахунком ефективності використання нових предметів праці, засобів праці, терміну окупності інноваційного проекту, індексу рентаельності данного проекту і інших показників ефективності інноваційної діяльності.

25.Види інноваційної стратегії підприємства та їх характеристика.

Інноваційні стратегії: існує 6 видів:

  1. Наступальна

  2. Захисна

  3. Імітаційна

  4. Залежна

  5. Традиційна

  6. „За нагодою”

Наступальна інноваційна стратегія – використовують на п-вах, що мають достатньо високий фінансовий потенціал, кваліфікований склад менеджерів і творчого науково-технічного потенціалу. Вона передбачає активні НДДКР, орієнтовані на маркетинг, стратегію злиття, стратегію придбання. Потребує кредитних інвестицій.

Захисна інноваційна стратегія – реакція п-в на дії конкурентів і побічно на потреби та поведінку споживачів.

Імітаційна інноваційна стратегія – пов’язана з копіюванням технології виробництва продукції фірм-піонерів. Використання не дуже віддалене у часі від першого використання базової стратегії, пов’язане з придбанням ліцензії.

Залежна стратегія – характер технологічних змін залежить від політики інших фірм, що виступають як основні в коопераційних технологічних зв’язках. П-ва не роблять самостійних спроб змінити свою продукцію.

Традиційна інноваційна стратегія – відсутність технологічних змін на п-ві. осмислена відмова від оновлення продукції внаслідок ретельного аналізу ринкової ситуації та стану конкурентів. Пов’язана з удосконаленням форми та сервісу традиційної продукції.

Інноваційна стратенія „за нагодою” – стратегія, пов’язана з використанням інформації та можливостей, які виникають у зовньому середовищі п-ва. Характерна риса – відсутність власної науково-технічної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]