Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
70 вопросов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

12.Наука як джерело формування інновацій.

Найбільшою сферою, де формується та виникають нові ідеї є чсфера науки. Саме на першій стадії інноваційного процесу повинна бути усвідомлена ідея нового продукту, виявлені можливості та умови їх зідйснення.

Наука України зосереджнена у 4-х секторах:

1. Академічна наука – до цього відносяться НАУ та громадські академії. В ньому відбуваються фундаментальні досілдження і частково прикладні дослідження (перші 2 етапи інноваційного процесу).

2. Галузева наука – самостійні науково-дослідні інститути, конструкторські бюро, дослідницькі об’єднання, підпорядковані галузевим органам управління. Займаються фундаментальними, прикладними і експерементальними видами робіт.

3. Вузька наука – науково-дослідні п-ва, науково-виробничі центри ВНЗ.

4. Виробнича наука (заводська) – конструкторські підрозділи та науково-дослідні сектори п-в. Мета її створення – самостійне здійснення наукової діяльності.

5. Комерційна наука – ______

У 2000 р. науково-технічною діяльністю в Україні займались 1600 організацій, з них 50% - науково-дослідних організацій, 11% - ВНЗ, 19% - проектно-конструкторські організації, 8% - науково-дослідні підрозділи виробничих п-в, 4% - комерційна наука (приватні організації).

13.Форми організації наукової діяльності.

Наукова організація – організація, для якої наукові дослідження і розробки є основним видом діяльності. Вони можуть бути основною діляьністю також підрозділів цієї організації. Наявність таких п-лів залежить від належності організації до тієї чи іншої галузі економіки, від організаціно-правової форми власності.

Класифікація наукових організацій за сектором науки, і типами організацій.

Державний сектор – організації міністрест та відомтсв, що забепзечують умправління державою та задоволення потреб суспільства в цілому; безприбуткові організації, цілком або в основному, які фінансуються та контролюються урядом, за вийнятком тих, що належать до вищого рівня.

П-кий сектор - всі організації, основна діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції або послуг з метою продажу, у тому числі й ті, що перебувають у власності держави.

Вищі організації – університети або інші вищі навчальні заклади, незалежно від джерел фінансування або правового статусу; науково-дослідні інстритути, експериментальні станції, кланаки, організації, що обслуговують вищі організації.

Приватний безприбуткоий сектор – приватні організації, що не ставлять своєю метою отримання прибутку, приватні індивідуальні організації

14.Зарубіжна практика організації нддкр.

Зарубіжна практика поділяє наукові організації на 2 групи:

1. Організації, які орієнтовані на дослідження і характеризуються наступними рисами:

- відсутністю чітких вимог до результату дослідження;

- орієнтація на стратегічні цілі;

- відсутність директривного характеру робіт;

- невідомість наслідків результату дослідженб, що проводиться

- послаблення контролю за діяльністю організації

За мету діяльності цих організацій вибирають не комерційну суть проблеми, а визначення шляхів суттєво кращого вирішення проблеми.

2. Організац (ознаки)

- чітке визначення вимог до результату дослідження

- директивний характер управління

- суворий контроль за виконанням проекту, в т.ч. терміну виконання

- залежність від можливих змін, що впливає га оеалізацію проекту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]