Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры ПРАВО!!!.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Задача 4

ТОВ “Малятко” отримало виручку вiд реалiзованої продукцiї дитячого харчування власного виробництва 18 000 грн., куди було включено на ремонт цеху з виробництва молочних сумішей — 6 000 грн. При перевiрці. це було виявлено.

1. Які наслідки цього вчинку?

2. Визначте необгрунтовано отриману виручку та суму штрафу.

Решение.

Функції контролю в галузі дисципліни цін покладені на урядовий орган державного управління – Державну інспекцію по контролю за цінами, яка діє в складі Міністерства економіки й підпорядковується йому. Цю Інспекцію було створено Постановою Кабінету Міністрів України

ТОВ « Малятко» отримало необґрунтовано виручку, а особи, винні в порушенні порядку встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності. Керуючись інструкцією про порядок застосування економічних та фінансових (штрафних) санкцій, при включенні у вартість продукції та послуг, ціни на які регулюються, фактично не виконаних послуг (робіт) або виконаних не в повному обсязі – як різниця між отриманим виторгом від реалізації й вартістю продукції та послуг, встановленої відповідно до нормативу, з урахуванням фактичних обсягів виконання, тому необґрунтовано отримана виручка становить – 6000 грн,а сума штрафу становить – 12000 грн тому, що в позабюджетні фонди місцевих Рад стягується штраф у двократному розмірі необгрунтовано одержаної суми виручки. Вказані суми списуються з рахунків підприємств і організацій в банківських установах за рішенням суду.

Задача 5

Пiвденна залiзниця, мотивуючи тим, що буде покращувати умови перевезення пасажирiв, пiдвищила тарифи на перевезення в примiських єлектричках.

Чи правомірні дiї південної залiзниці? Обгрунтуйте вiдповiдь.

Решение:

Згідно с Законом України « Про ціни і ціноутворення» ціни і тарифи на послуги громадського транспорту і зв'язку встановлюються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України і не можуть бути змінені більше ні ким іншим. З однієї сторони дiї південної залiзниці правомірні, так як їй потрібні кошти на покращення умов перевезення пасажирів, але вона не має права підвищувати ціну. Якщо умови будуть покращені, то ціна буде підвищена, але не південною залізницею, а лише за згодою Кабінету Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України.

Задача 6

ЖКГ подало позовну заяву до дзержинського районного суду м. Харків на громадянина Симоненко Л. С. за фактом вiдмови від. сплати комунальних платежiв за новими затвердженими тарифами (тарифи затверджені 06.06.2006 р). Свою відмову Симоненко Л. С. мотивував тим, що ЖКГ не мало право підвищувати тарифи.

Яке рішення прийме суд? Обрунтуйте вiдповiдь, посилаючись на «Законодавство».

Решение:

Відповідно до ГК України, а також Закону України “Про житлово-комунальні послуги” регулюється порядок формування та затвердження цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги. Згідно с Законом України « Про ціни і ціноутворення» ціни і тарифи на комунальні платежі встановлюються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України і не можуть бути змінені більше ні ким іншим, тому дзержинський районний суд м. Харків на позовну заяву ЖКГ повинно відповісти слідуючим образом: якщо тарифи затверджені на 06.06.2006р Кабінетом Міністрів України, то суд прийме рішення на користь ЖКГ, а якщо самим ЖКГ, то на користь Симоненко Л.С ,так як він не має права змінювати тарифи без згоди КМУ.