Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративна культура.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

Методи підтримки корпоративної культури (внутрішній pr)

  • Посилення існуючої мотивації, боротьба з тим, що працювати просто набридло.

  • Підтримка та обмеження ініціатив.

  • Використання існуючих конфліктів у конструктивних цілях.

  • Розкриття здібностей працівників, знаходження шляхів самореалізації.

  • Оцінка персоналу

  • Навчання персоналу, тренінги.

Внутрішній PR – зв’язок з громадськістю, який звужується до працівників однієї компанії. І цей зв’язок повинен базуватись на місії компанії. Можна що завгодно написати в місії, але важливо зрозуміти, чим „ми” відрізняємось від „інших”. Що в нашій компанії, людях, бізнесі є особливе, не схоже на інших. Головне завдання внутрішнього PR – зрозуміти саме це і до цього прагнути. А основна проблема – не звузити PR до пропаганди потрібного способу мислення в окремо взятій компанії.

Форми проведення внутрішнього PR

1) Корпоративні святкування

Щоб корпоративне святкування стало справжнім PR-заходом, не варто його зводити до банального банкету. З великої кількості державних свят корпоративними можна зробити лише два – день народження компанії та Новий рік. Сценарій та форма проведення цих святкувань великою мірою залежить від корпоративної культури. Перше, про що слід замислитись – основна ідея святкування. Вона повинна відповідати цілям компанії, об’єднувати та надихати. Друге – логістика святкування.

Завдання служби персоналу – планування, організація, координація.

2) Внутрішній сайт компанії

Це сучасний, оперативний спосіб зв’язку та інформації. Добре підходить для високотехнологічних компаній, де комп’ютерна сітка – саме життя, а корпоративна культура дозволяє вести діалог з працівниками у вільному режимі. Головне завдання служби персоналу – зробити сайт реально працюючим з привабливими та актуальними матеріалами, а не просто номінально існуючим.

3) Газета

Корпоративна газета об’єднує та викликає довіру, але потребує більшого бюджету та ресурсів. Газету є зміст видавати тоді, коли компанія розрослась, з’явились філіали, регіональні представництва, вже не всі співробітники знайомі один з одним і починають відчуватись проблеми з інформаційними потоками. Рішення про видання корпоративної газети – шлях серйозний. Потрібно не лише придумати назву та розробити рубрики, але й зрозуміти як буде виглядати макет, хто буде верстати видання, хто писати, де видавати.

Завдання служби персоналу – планування та організація випуску видання та функції головного редактора, який формує ідеологію видання.

4) Інші заходи

До них можна віднести участь в турнірах, матчах, конкурсах. Поразки і перемоги, успіхи та невдачі – сильні емоції, що дають новий імпульс і робить компанію чимось більшим, ніж просто місце праці. Це те, що формує такі психологічні феномени, як колективізм, групова згуртованість, доброзичлива атмосфера і неформальні між особистісні стосунки. Для організації таких заходів завжди можна знайти неформальних лідерів в компанії, проте залишати без уваги цю важливу сторону життя компанії не варто.

10

Курс „Управління персоналом”. Наталія Пилат, канд. психол. наук

Розділ 6. Корпоративна культура