Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. реком. Виробнича практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

3. Організація та порядок проведення виробничої практики.

Виробнича практика проводиться на IV курсі і триває 8 (вісім) тижнів. За час практики студенти знайом­ляться з організаційною структурою підприємства і його підроз­ділів, навчаються приймати управлінські рішення стосовно до умов роботи окремих виробничих підрозділів. Основою для регламентації виробничої практики є графік її проходження, який погоджується на кожному підприємстві з врахуванням умов і специфіки його роботи.

3.1. Організація і послідовність проходження практики.

Прибувши на базу практики, студент зобов'язаний пред'явити у відділ кадрів установи (організації, підприємства, управління, банку) направлення на виробничу практику, видане кафедрою менеджменту.

Практика повинна проходити безпосередньо на робочому місці працівника відповідного профілю під керівництвом кваліфікованих спеціалістів. На кожному етапі проходження практики студентом виконується окрема робота. Самостійна робота студентів є основною умовою проходження виробничої практики.

Проходження виробничої практики повинно проводитися у такій послідовності:

  1. Бесіда студента із керівником практики в конкретному підрозділі про зміст та особливості виконуваної ним роботи, про специфіку роботи даного підрозділу.

  2. Вивчення студентом інструктивних матеріалів, які визначають та регулюють роботу даного підрозділу.

  3. Самостійне виконання роботи студентом на конкретному робочому місці.

  4. Збір та обробка даних для написання звіту про проходження виробничої практики.

  5. Заповнення щоденника практики.

  6. Написання та захист студентом звіту.

При наявності вакантних місць студенти - практиканти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики.

Кафедра менеджменту за 10 днів до початку практики узгоджує із студентами бази практики, тематику науково - дослідних робіт, які можуть бути проведені на кожній з баз практики.

Протягом 10 днів студенти зобов'язані остаточно вибрати місце практики.

До початку практики випускаюча кафедра готує наказ про практику. В даному наказі за кожним студентом закріплюється керівник практики від бази практики та керівник від кафедри.

Студенти 4 курсу при проходженні виробничої практики зобов'язані:

  • до початку практики одержати від керівника практики (від кафедри менеджменту) направлення на практику, його програму і щоденник, а також рекомендації щодо їх оформлення; здати у відповідну службу підприємства - бази практики направлення і фотографії для оформлення перепустки;

  • своєчасно прибути на базу практики; пройти інструктаж з ТБ та ОП на робочому місці;

  • дотримуватися правил внутрішнього розпорядку підприємства (підрозділу), їх графіку роботи;

  • у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики і настановами його керівника від кафедри;

  • засвоїти функціональні обов'язки, прийоми і методи роботи, навички роботи з документами, технічні засоби обробки інформації на відповідних посадах економічної діяльності у підрозділах підприємства;

  • вести щоденник практики за встановленою формою, в якому постійно робити опис самостійно виконаної роботи, її особливості і можливості ліпшого здійснення; періодично за визначеними термінами здавати для контролю щоденник керівнику практики від кафедри та керівнику від підприємства, де вони роблять записи про стан і якість проходження практики;

  • своєчасно підготувати матеріали для звіту про виконання програми та індивідуальних завдань із практики, оформити за встановленою формою і захистити на комісії кафедри.

Кожен студент має право:

  • до початку практики одержати консультації керівника практики від кафедри менеджменту щодо оформлення всіх необхідних документів;

  • до закінчення практики (не пізніше, ніж за день) одержати ділову характеристику (відгук), підписану керівником підприємства чи його підрозділу;

  • вимагати об'єктивної оцінки результатів практики;

  • звільнення студента-практиканта від роботи за сімейними обставинами та іншими причинами на один або декілька робочих днів допускається за його заявою тільки з дозволу керівника установи і завідувача кафедри. Заява про відпустку додається до щоденника проходження практики.

Під час проходження практики студент зобов’язаний вести щоденник проходження практики.

Важливою частиною щоденника є календарний графік проходження практики. Керівник від бази практики уточнює календарний графік проходження практики з кожним студентом. В ньому подається перелік виконаних робіт за планом і фактично, початок і закінчення, тривалість роботи в днях або годинах. При цьому враховуються конкретні умови роботи на базі практики.

В щоденнику практики студент коротко описує все, що ним зроблено згідно календарного графіка. В ньому послідовно відображаються всі види виконуваних робіт, включаючи участь у науково-дослідній і суспільній роботі. Записи ведуться у робочому зошиті, який є продовженням щоденника

Після закінчення практики щоденник разом зі звітом повинен бути розглянутий керівниками практики (від підприємства та від кафедри), які складають відгук і підписують його.

Студент здає звіт про проходження практики через 3 дні після її закінчення. За результатами практики студент повинен здати на кафедру менеджменту звіт разом з оформленим щоденником та захистити його.

Захист звітів приймає комісія, склад якої затверджується завідувачем кафедри. Результати захисту відображаються у відомості і завіряються підписами членів комісії.

Рівень засвоєння практичних знань студентів, що пройшли виробничу практику оцінюється за чотирьох бальною системою:

^ "Відмінно" - Результати практики оформлено і захищено бездоганно. Характеристика студента позитивна. Повні й точні відповіді на всі запитання членів комісії з програми практики і виконаної роботи.

^ "Добре" - Несуттєві зауваження щодо змісту і оформлення результатів. Характеристика студента позитивна. У відповідях на запитання членів комісії з програми практики студент припустився окремих неточностей, хоча загалом має тверді знання.

^ «Задовільно» - Недбале оформлення результатів і щоденника. Мають місце окремі розрахункові й логічні похибки. Характеристика студента в цілому позитивна. При відповідях на запитання членів комісії із практики студент поводить себе невпевнено, збивається, припускається помилок, не має твердих знань.

^ «Незадовільно» - Така оцінка виставляється, якщо програма практики не виконана. Характеристика студента з бази практики негативна На запитання членів комісії студент не дає задовільних відповідей.

У випадку неякісного оформлення звітів, несвоєчасного його представлення, незадовільної оцінки за результатами захисту кафедрою приймається рішення про повернення звіту на доопрацювання протягом визначеного часу.

За результатами проходження практики студенти та керівники практики можуть подавати завідувачу кафедри зауваження та пропозиції щодо поліпшення організації практики.