Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_1_29_Zagalni_polozhennya_KPR.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

1.5. Організаційне забезпечення ркпр

Організаційне і науково-методичне забезпечення формування системи РКПР здійснюється Міністерство екології та природних ресурсів Україні разом з органами державного управління суб'єктів України, науковими підрозділами відомств ресурсного блоку, НАН України.

Виконавчі органи влади суб'єктів України організують разом із орга­нами Міністерство екології та природних ресурсів України роботу з формування РКПР на підвідомчій території.

Порядок використання інформації РКПР для потреб інших корис­тувачів установлюється рішенням виконавчих органів влади суб'єктів України відповідно до законодавства України.

Картографічний й аеро-космо-геодезичний супровід РКПР і банку інформації про природно-ресурсний потенціал здійснюється регіональними центрами Головного управління геодезії, картографії та кадастру.

Використання інформації РКПР.

Регіональний кадастр природних ресурсів призначається для управ­ління природокористуванням.

Основними споживачами інформації РКПР є органи державного управління областей, міст і районів України, структурні підрозділи Міністерство екології та природних ресурсів Україні, інші спеціально уповноважені державні органи в області охорони навколишнього природ­ного середовища, фінансові, податкові, економічні служби, а також підприємства, організації, приватні особи.

Дані РКПР підлягають обов'язковому застосуванню при плануванні використання й охорони природних ресурсів, при наданні їх у корис­тування, при визначенні платежів за користування природними ресурсами, здійсненні державної екологічної експертизи, а також при визначенні і зміні режимів використання територій.

1.6. Форми організації й подання інформації на першому етапі формування ркпр

Для первинного збору інформації з природно-ресурсного потенціалу і платежів за природні ресурси адміністративних районів служать ресурсно-облікові відомості, що є паперовою формою, у яку заносяться дані. У ресурсно-облікових відомостях приводиться перелік природних ресурсів і укрупнені якісно-кількісні характеристики, що утримуються в галузевих кадастрах і формах державної статзвітності (по видах використання ресурсів).

У ресурсно-облікові відомості доцільно включати і ті природні ресурси й об'єкти, по яких кадастрове урахування поки не ведеться. Для таких природних ресурсів і об'єктів оцінні графи відомостей не заповнюються або заповнюються наявною інформацією некадастрового характеру.

Аналіз ресурсно-облікових відомостей дозволяє виявити слабкі ланки в системі інформації про природні ресурси з погляду управління природо­користуванням на районному рівні і намітити шляху оптимізації процесу збору первинної інформації.

Комп'ютерні бази даних і автоматизовані системи їх управління Для оперативного аналізу і систематизації первинної природно-ресурсної інформації з метою ведення кадастрів природних ресурсів доцільно використання комп'ютерних баз даних, що являють собою сукупність взаємозалежних даних, системно організованих для їхнього опрацювання за допомогою спеціальних комп'ютерних програм - систем управління базами даних (СУБД). Даних інформація, що зберігається в кадастрових базах, про природні ресурси структуруєтся по рівнях значимості, по видах природних ресурсів, просторовому розташуванню, власниках і користувачах інформації й інших характеристик. Між базами даних, що містять інформацію про природні ресурси й об'єкти, їх використання, установлюються зв'язки по значеннєвим (семантичним), логічним або просторовим критеріям, що дозволяє опрацьовувати інформацію з заданим рівнем узагальнення і робити вибірки по будь-яких обраних параметрах, необхідні для вирішення задач управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]