Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_5.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

9

Лекція №5. Будівельна організація - основа економіки

План

  1. Будівельна організація як суб'єкт господарювання: основні риси, завдання і функції.

  2. Правові форми, принципи та види діяльності будівельних організацій

  3. Ринкове управління та державне регулювання економічною діяльністю будівельної організації

  4. Будівельна організація - центральна ланка галузевих і територіальних виробничих комплексів

  5. Структура будівельних організацій

  6. Створення та юридичне оформлення нової будівельної організації

1. Будівельна організація як суб'єкт господарювання:

основні риси, завдання і функції

Будівельна організація - це уособлена виробнича одиниця, основою якої є про­фесійно організований трудовий колектив, здатний із допомогою наявних у його розпорядженні засобів виробництва виробляти потрібну споживачеві будівельну продукцію (будинки, споруди, будівельні роботи) та будівельні послуги (ремонтно-будівельні роботи) відповідного призначення, профілю, типу. Це самостійна цілісна система технологічних, соціальних та економічних відносин, що виступа­ють як господарська одиниця - виробник будівельної продукції. Це самостійний суб'єкт матеріального виробництва та ринку, що має права юридичної особи.

До будівельних організацій як суб'єктів господарювання належать трести, БМУ, БУ, ПМК, УМБ й інші прирівняні до них виробничі одиниці, що мають виробничо-технічну єдність, організаційно-адміністративну та господарську самостійність.

Внутрішнє середовище будівельної організації, як і підприємства, - це люди, засо­би виробництва, інформація та гроші. Результатом компонентів внутрішнього сере­довища є готова будівельна продукція (виконана робота, надані послуги) (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Виробнича будівельна організація

Зовнішнє середовище, яке безпосередньо визначає ефективність роботи буді­вельної організації, - це, насамперед, споживачі (замовники) будівельної про­дукції, постачальники виробничих компонентів, а також державні органи та на­селення, що проживає навколо будівельної організації (рис.5.2).

Рис. 5.2. Зовнішнє середовище будівельної організації

Згідно законодавства України будівельна організація є самостійним госпо­дарським суб'єктом, що створений у порядку, встановленому законом, для здій­снення будівництва будинків і споруд та отримання прибутку.

Найважливішим завданням діючої будівельної організації є:

• отримання доходу власником будівельної організації;

• забезпечення споживачів (замовників) будівельною продукцією;

• забезпечення персоналу будівельної організації заробітною платою, нормаль­ни-ми умовами праці та можливістю професійного росту;

• створення робочих місць для населення, яке проживає біля будівельної ор­гані-зації;

• охорона навколишнього середовища: землі, повітряного та водного басейнів;

• недопускання перебоїв у роботі будівельної організації (зриву строків здачі об'єктів у експлуатацію, здача неякісних робіт, зниження обсягів виробництва та рентабельності).

Основні функції будівельної організації такі:

• будівництво будинків і споруд виробничого та невиробничого призначення, а також для особистого користування;

• продаж і своєчасна здача в експлуатацію об'єктів будівництва;

• матеріально-технічне забезпечення будівельного виробництва;

• управління й організація праці персоналу будівельної організації;

• розвиток і зростання обсягів виробництва будівельної організації;

• підприємництво;

• сплата податків, перерахування обов'язкових і добровільних внесків і плате­жів у бюджет та інші фінансові органи;

• дотримання діючих норм, стандартів, нормативів, державних законів.

2. Правові форми, принципи та види діяльності будівельних організацій

Сучасне законодавство України та підприємницьке право допускають існу­вання кількох організаційно-правових форм будівельних організацій, включаю­чи державні, муніципальні, індивідуальні (сімейні) приватні фірми, товариства, відкриті акціонерні товариства й товариства з обмеженою відповідальністю. Бу­дівельні організації та фірми цих організаційно-правових форм є базисоутворю-ючими в існуючій виробничо-господарській системі. Це - нібито її унітарні осе­редки, її основні ланки.

Будівельні організації розрізняються за видом і характером господарської ді­яльності, правовим положенням, формами власності, належністю капіталу, сфе­рою діяльності. Класифікація будівельних організацій наведена на рис.5.4.

Рис.5.4. Класифікація будівельних організацій за правовим положенням і видами діяльності

За видами та характером діяльність будівельної організації поділяється на ви­робничу й збутову, виробничо-підприємницьку, комерційну та інжинірингову.

Визначальним видом діяльності будівельних організацій, основних виробни­ків будівельної продукції - товару, є виробнича та збутова діяльність. Їй влас­тиві особливості організації виробництва, технічного рівня й збуту будівельної продукції, у кінцевому підсумку економічна і соціальна ефективність. При цьо­му в умовах ринкової економіки збутова діяльність будівельної організації ха­рактеризується можливістю реалізації (здачі замовнику готової будівельної продукції) та отримання максимуму доходів.

До виробничого підприємництва належить діяльність будівельних організації, що спрямована на виробництво такої будівельної продукції, проведення робіт і послуг, за які споживач готовий сьогодні сплатити гроші. Будівельна продукція -це товари та послуги у широкому розумінні: будинки, споруди, житло, будівельні роботи, інформація та будь-які інші товари й послуги, що підлягають реалізації споживачам у майбутньому. Цей товар підприємець (будівельна організація) виробляє сам або отримує (через посередника), а потім реалізує. Основним полем докладання зусиль є виробничі будівельні організації, фондові та торгові біржі, банки, населення. Вихідні елементи виробничого підприємництва - це вибір ос­новної сфери діяльності, наявність фінансових і матеріальних ресурсів, особисті риси підприємця. Результатом виробничо-підприємницької діяльності є вироб­ництво будівельної продукції та падання послуг, які потребують реалізації. Реалізація можлива за допомогою посередників або своїми силами.

Комерційна діяльність будівельних організацій характеризується тим, що сутність її складають товарно-грошові відносини. Інакше має місце перепродаж будівельної продукції як товару. На відміну від виробничо-підприємницької ді­яльності тут немає необхідності забезпечення виробничими ресурсами, пов'яза­ними з виробництвом будівельної продукції та виконанням будівельних робіт.

Інжинірингова діяльність - це надання на комерційній основі (у формі кон­тракту) різних інженерно-консультаційних послуг щодо реалізації великих ін­вестиційних і будівельних проектів, зведення великих промислових підприємств і будинків.

За формами власності відповідно до Закону України «Про власність» у нашій державі можуть діяти такі будівельні організації:

• державні будівельні організації, засновані на державній власності;

• колективні будівельні організації, засновані на власності трудового колективу будівельної організації, кооперативу, іншого статутного товариства, громадської та релігійної організацій;

• спільні будівельні організації, засновані на базі об'єднання майна різних влас­ників, у тому числі іноземних держав;

• орендні будівельні організації, передані державою (або власником) у повне господарське відання колективу. Володіння власністю залишається у компе­тенції держави (власника), а функціонування виробничих та інших підрозді­лів передається колективу безоплатно. Орендодавцем можуть виступати трест, підприємство, організація, а орендарем - будівельна організація, окремі фізичні особи;

• приватні будівельні фірми, засновані на приватній власності фізичної особи з використанням тільки своєї праці;

• сімейні будівельні фірми, засновані на власності та праці членів однієї сім'ї, які проживають разом.

Будівельні організації можуть на договірних засадах добровільно об'єднува­тися у корпорації, концерни, господарські асоціації, фірми та інші види інтегро­ваних структур.

У своїй діяльності будівельні організації використовують такі принципи ринкової економіки:

• свобода підприємництва, повна господарська самостійність і розпорядження результатами праці;

• використання різних форм власності;

• вільні ціни, крім тих, що особливо регулюються державою;

• антимонопольна діяльність;

• відкритість внутрішнього ринку (свобода виходу на зовнішні ринки);

• договірні форми між господарюючими суб'єктами.

Вибір стратегії і тактичних підходів будівельної організації у даний час зале­жить, насамперед, від таких особливостей:

• недостатня забезпеченість фінансовими ресурсами замовників будівельної продукції;

• зростання цін на будівельні матеріали, конструкції, енергетичні ресурси, транспорт та інші послуги, що призводить до подорожчання будівельних робіт;

• перевага горизонтальних зв'язків між суб'єктами господарювання;

• пріоритетність договірних відносин;

• жорсткі умови конкуренції між будівельними організаціями;

• більш високі вимоги замовників, споживачів і постачальників матеріалів та інших ресурсів;

• диверсифікація будівельного виробництва та часте виконання будівельною організацією робіт, не пов'язаних з її основною діяльністю;

• соціальна нестабільність у країні в цілому та в будівельних організаціях;

• розвиток нових організаційно-правових форм господарювання із залученням до управління акціонерів, пайовиків та інших власників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]