Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

7

Лекція №6. Типи й організаційні структури будівельних організацій і фірм План

1. Первинні будівельні організації

2. Будівельно-монтажні трести

3. Підприємства індустріального будівництва

4. Будівельні організації акціонерного типу

5. Холдингові компанії

1. Первинні будівельні організації

Основною госпрозрахунковою та виробничою ланкою у будівництві є пер­винні (низові) будівельні організації. Вони - самостійні господарюючі суб'єкти у ринковій економіці.

Найменування і структура первинних будівельних організацій досить різні. Вони залежать від характеру, спеціалізації, видів і способів будівельно-монтаж­них робіт, які виконуються. До них відносяться:

• будівельно-монтажні управління (БМУ);

• пересувні механізовані колони (ПМК);

• будівельні управління (БУ);

• спеціалізовані будівельні управління (СБУ, СПМК);

• управління механізації будівельних робіт (УМБ);

• мостобудівні загони (МБЗ);

• пересувні будівельні поїзди (ПБП);

• дорожньо-будівельні управління (ДБУ);

• монтажні управління (МУ) та інші.

Розглянемо характеристики найпоширеніших традиційних типів первинних будівельних організацій.

Будівельно-монтажні управління (БМУ, БУ) - самостійні господарюючі суб'єкти, знаходяться на самостійному балансі, мають свій розрахунковий рахунок у банку, здійснюють свою діяльність як будівельні підприємства на повно­му госпрозрахунку та самоокупності. БМУ (БУ) можуть входити і до складу бу­дівельно-монтажного тресту й бути тільки в оперативному підпорядкуванні.

Пересувні механізовані колони (ПМК) - це будівельні організації первин­ної ланки, оснащені мобільними технічними засобами, призначеними для здій­снення будівництва розосереджених об'єктів і будов на порівняно великій тери­торії. Характерною особливістю цих будівельних організацій є здатність їх ви­робничих підрозділів (загонів) до швидкого переміщення та ведення будівель­них робіт у відриві від місця базування виробничої інфраструктури. ПМК в ос­новному призначені для будівництва у сільській місцевості.

За видами виконуваних робіт пересувні механізовані колони поділяються на загальнобудівельні (ПМК) та спеціалізовані (СПМК).

СПМК виконують санітарно-технічні, електромонтажні роботи, монтаж тех­нологічного обладнання на правах субпідрядників загальнобудівельних пере­сувних механізованих колон.

Управління механізації будівельних робіт (УМБ) - це самостійні будівельні підприємства, у яких зосереджено всі основні будівельні машини та механізми, що виконують будівельно-монтажні роботи механізованим способом як суб­підрядники і надають загальнобудівельним організаціям необхідну техніку.

2. Будівельно-монтажні трести

Будівельно-монтажні трести розрізняються за ознакою району діяльності та організаційно-правовими формами. За ознакою району діяльності є три типи будівельно-монтажних трестів: територіальні, міського типу й трести-майданчики.

Територіальний будівельно-монтажний трест - основна ланка управління будівельним виробництвом і є єдиним виробничо-технологічним комплексом виробництва будівельної продукції. До складу такого комплексу входять буді­вельно-монтажні управління (БМУ), прирівняні до них інші організації (БУ, ПМК, СБУ), підрозділи по механізації будівельно-монтажних робіт (УМБ), підприємства будіндустрії, транспортні організації, управління виробничо-технологічної комплектації (УВТК) та інші підрозділи. Комплексність структури будівельно-монтажного тресту характеризує сту­пінь цілісності виробничо-технологічного циклу будівництва будинків і споруд. Вона може бути виміряна через показник рівня комплексності за формулою

Рк =_Овс-(Вкт)/ Ог.БМР

де Рк - рівень комплексності структури тресту;

Овс - обсяг будівельно-монтажних робіт, що виконуються власними силами тресту за кошторисною вартістю;

Вк - вартість конструкцій і виробів у обсязі будівельно-монтажних робіт, що постачені зовнішніми постачальниками;

Вт - вартість транспортних робіт у обсязі БМР, що виконуються зовнішніми транспортними організаціями;

Ог.БМР - обсяг БМР, що виконуються трестом за генпідрядом.

Чим вищий рівень комплексності структури тресту, тим вища ефективність керу­вання виробничо-технологічним процесом зведення будинків і споруд. Такі трести здійснюють комплексне будівництво у різних пунктах певного територіального району, вузла зосередженого будівництва, адміністративної області або району.

Територіальні трести є генеральними підрядниками. На них покладено коор­динацію діяльності всіх учасників будівництва та вирішення питань, пов'язаних із виконанням графіків робіт по будівництву. Організаційна структура терито­ріального будівельно-монтажного тресту показана на рис. 2.4 (див. с. 148).

Трести міського типу здійснюють будівництво у межах одного міста. У вели­ких містах, де створені укрупнені будівельні організації, міські будівельно-мон­тажні трести переважно звільнені від необхідності мати у своєму складі вироб­ничі підприємства, автотранспортні господарства, підсобні виробництва. Трес­ти міського типу виконують загальнобудівельні роботи силами своїх будівель­них управлінь (БУ). Структура таких трестів у системі управління будується за двоступеневою схемою управління.

Трести-майданчики створюються для виконання великих обсягів будівель­но-монтажних робіт на одному майданчику або в одному промисловому вузлі зосередженого будівництва. До складу такого тресту не входять будівельно-монтажні управління (БМУ, БУ), і керівництво виробництвом здійснюється безпосередньо через будівельні ділянки або комплекси робіт. Трести такого ти­ну звичайно утворюються в системі виробничого будівельно-монтажного об'єд­нання як самостійне підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]