Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

9

Лекція 10 управління якістю будівельної продукції

  1. Сутність управління якістю.

  2. Системи управління якістю.

  3. Облік і контроль якості.

1. Сутність управління якістю

Під якістю продукції розуміється сукупність властивостей, що визначають ступінь її придатності задовольняти визначені потреби людей відповідно до призначення. Це поняття поширюється на усі види продукції, включаючи і будівельну. Якість - категорія, що змінюється в часі. Ріст суспільних потреб, технічних і економічних можливостей для їхнього задоволення обумовлює і підвищення вимог до якості. Наприклад, сьогодні вимоги до якості житлових будинків, значно вище тих, що були декілька десятків років тому. Якість будівельної продукції є складним поняттям. Воно формується на різноманітних етапах будівельного виробництва і може бути схарактеризоване за допомогою ряду показників, таких, як експлуатаційні властивості, надійність, довговічність, технологічність, естетичність. Кожний такий показник характеризує окремі групи властивостей, а усі разом дають загальну, комплексну характеристику, що об'єднує всі корисні властивості продукції в єдине поняття, що дозволяє оцінити якість об'єкта в цілому.

Процес забезпечення належної якості будівельної продукції включає три стадії: установлення необхідного рівня якості; формування заданого рівня якості в процесі виробництва; підтримка досягнутого рівня якості в процесі експлуатації (рис. 10.1).

Цілям установлення вимог до якості продукції служить нормування якості і проектування мурованих об'єктів. Нормування якості полягає в розробці документів, що регламентують вимоги до якості на етапі проектування, виробництва й експлуатації. До таких документів відносяться будівельні норми і правила (БНіП), стандарти, технічні умови й інші. У процесі проектування формується загальна уява про майбутній об'єкт, тобто установлюються всі показники, що визначають якість майбутньої будівельної продукції.

Формування заданого рівня якості в процесі виробництва будівельної продукції забезпечується точним перенесенням проекту в натуру. Цей процес включає: а) виробництво будівельних матеріалів, деталей, конструкцій, устаткування; б) транспортування будівельних матеріалів, деталей, конструкцій, устаткування; д) збереження їх на складах і будівельних майданчиках; е) виробництво будівельно-монтажних робіт.

Рис. 12.1. Стадії формування і підтримки якості будівельної продукції

Підтримка досягнутого рівня якості на стадії експлуатації забезпечується за допомогою організації своєчасного технічного обслуговування і ремонту. При неякісній експлуатації знижуються споживчі властивості будівельної продукції і тим самим знецінюється вся попередня робота. У процесі експлуатації виявляються, аналізуються й узагальнюються недоліки, допущені при формуванні якості, із тим щоб виключити їх у майбутньому.

Управління якістю продукції - це встановлення, забезпечення і підтримка необхідного рівня якості продукції на всіх стадіях її формування й експлуатації, які здійснюються шляхом цілеспрямованого впливу на умови і чинники, що впливають на якість продукції.

Через те, що якість будівельної продукції залежить від якісної роботи всіх учасників усіх стадій створення будівельних об'єктів, то управління якістю будівельної продукції являє собою процес впливу органів управління на окремих робітників і трудові колективи, зайняті в будівництві з метою встановлення (досягнення) і підтримки такого її рівня, що відповідає технічному, економічному і соціальному рівню розвитку товариства.

З урахуванням названих трьох стадій процесу забезпечення належної якості будівельної продукції можна виділити такі функції по управлінню якістю:

а) управління нормуванням якості; б) управління якістю проектування і проектних вишукувань; в) управління якістю виробництва матеріалів, деталей і конструкцій, устаткування; г) управління зберіганням якості матеріалів у процесі транспортування і збереження; д) управління якістю виробництва будівельно-монтажних робіт; е) управління якістю технічної експлуатації і ремонту побудованих об'єктів. Важливою функцією є управління метрологічним забезпеченням якості.

Кожна з перерахованих функцій у свою чергу потребує: планування якості, тобто планування заходів, що забезпечують підтримку якості на заданому рівні і його розвиток; урахування, контролю, регулювання якості, тобто своєчасного виявлення відхилень від норм і планових показників і їхній усунення; аналізу й оцінки якості; стимулювання якості.

Для управління якістю на промислових підприємствах і в будівельних організаціях створюються комплексні системи. Так, комплексна система управління якістю будівельно-монтажних робіт включає: створення служби управління якістю, регламентацію діяльності всіх її підрозділів, стандартизацію, планування якості, організацію системи контролю, метрологічне і геодезичне забезпечення, стимулювання якості, кадрове і правове забезпечення якості на стадіях підготування будівництва, матеріально-технічного постачання і виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]