Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
196.1 Кб
Скачать

12

Лекція №7. Система управління виробництвом і будівельною організацією

План

  1. Стратегічне планування та маркетинговий підхід до управління будівельною організацією.

  2. Маркетингове управління будівельною організацією.

  3. Фактори зовнішнього середовища будівельної організації.

  4. Цілі, функції, принципи і методи господарського керівництва будівельною організацією.

  5. Планування виробництва - визначальний принцип управління будівельною організацією.

  6. Бізнес-планування.

1. Стратегічне планування та маркетинговий підхід до управління будівельною організацією

Стратегічне планування - це набір здійснюваних керівництвом дій і рішень, які приводять до розробки специфічних стратегій для того, щоб допомогти буді­вельній організації досягти своєї мети. У процесі стратегічного планування ви­рішуються чотири основні завдання: розподілення ресурсів, адаптація до зов­нішнього середовища, внутрішня координація, організаційне стратегічне перед­бачення.

У процесі вироблення стратегічних рішень робота ведеться по таких етапах:

• аналіз перспектив будівельної організації (виявлення тенденцій, небезпек, шансів, а також окремих ситуацій, спроможних змінити тенденції, що склалися);

• аналіз позицій у конкуренції (визначення того, наскільки можна підвищити результати роботи будівельної організації, поліпшивши конкурентну страте­гію у тих видах будівництва будинків і споруд, якими вона займається);

• вибір стратегії (порівняння перспектив будівельної організації в різних видах будівництва будинків і споруд, установлення пріоритетів і розподілення ресур­сів між різними видами будівництва для забезпечення майбутньої стратегії);

• аналіз шляхів диверсифікації (оцінка недоліків наявного набору видів будів­ництва будинків і споруд, визначення нових видів, до яких будівельній орга­нізації слід перейти);

• постановка завдань - виділяються дві групи завдань: короткочасні та страте­гічні. Поточні програми орієнтують оперативні підрозділи будівельної органі­зації в їх повсякденній роботі, яка спрямована на забезпечення поточної рен­табельності (доходності). Стратегічні програми закладають основи майбут­ньої рентабельності (доходності). Стратегічне планування є основою для будь-якого іншого планування в межах будівельної організації. Стратегічне планування - це управлінський процес створення й підтримки стратегічної відповідності між цілями будівельної організації, потенційними можливостя­ми та шансами у сфері маркетингу. Етапи стратегічного планування подано на схемі (рис. 7.2).

Рис. 7.2. Етапи послідовності стратегічного планування

Програма будівельної організації - це програмна заява, яка з позицій ринко­вої орієнтації визначає будівельну організацію з точки зору її діяльності по бу­дівництву конкретних будинків і споруд.

Завдання та цілі будівельної організації - детальний перелік допоміжних ці­лей і завдання для кожної ланки керівництва. Перед кожним керівником повин­но бути поставлено завдання, за вирішення якого він відповідає.

План розвитку господарського портфеля є головним у сфері стратегічного планування. Тут йдеться про оцінку керівництвом будівельної організації всіх структурних підрозділів і виробництв, що входять до її складу.

Стратегія зростання будівельної організації виявляє, які підрозділи та вироб­ництва потрібні у майбутньому, на яке будівництво спрямувати свої зусилля.

Зі стратегічним плануванням дуже тісно пов'язаний основний розділ плану по маркетингу - стратегія маркетингу, де викладено широкий маркетинговий підхід до розв'язання поставлених завдань. Стратегія маркетингу визначається таким чином:

це раціональна, логічна побудова, завдяки якій організаційна одиниця розраховує розв'язати свої маркетингові завдання. Вона включає до свого складу конкретні стратегії по цільових рийках, комплексу маркетингу та рівню витрат на маркетинг.

У комплексі маркетингу повинні бути викладені конкретні стратегії віднос­но нових видів спорудження будинків, організації реалізації будівельної про­дукції та ін. Кожну стратегію потрібно обґрунтувати з точки зору того, яким чи­ном вона враховує небезпеки, можливості та ключові проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]