Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ. заняття БО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
410.62 Кб
Скачать

Тема 6. Кредитні операції банків

Мета заняття: Ознайомитись з методами організації банками кредитування клієнтів і освоїти основні підходи до оформлення та обслуговування заборгованості.

Ключові терміни і поняття: кредит, принципи кредитування, кредитна лінія, кредитний договір, застава, державний кредит, комерційний кредит, іпотечний кредит, споживчий кредит, контокорентний кредит, кредит під заставу векселів, бланковий кредит, овердрафт, овернайт, кредитний рахунок, прості відсотки, складні відсотки, ціна кредиту, кредитний ризик, кредитоспроможність, порука.

План практичного (семінарського) заняття

  1. Класифікація банківських кредитів та їх економічна характеристика.

  2. Порядок видачі та методи повернення кредитів.

  3. Принципи кредитування.

  4. кредитний ризик та способи його зниження.

  5. Основи інвестиційного кредитування.

Питання для обговорення

  1. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика, форми судних рахунків.

  2. Засоби захисту від кредитного ризику, форми забезпечення обов’язків позичальника перед банком.

  3. Порядок видачі і способи погашення суд.

  4. Вартість кредиту.

  5. Проблемні суди.

  6. Контроль за використанням і погашенням кредиту. Кредитні санкції.

  7. Кредити під сукупне забезпечення. Бланкові й ризикові кредити.

  8. Споживчий кредит. Кредити, що пов’язані з розрахунками. Кредити під цінні папери. Контокорентний кредит. Сільськогосподарські позики.

  9. Особливості проведення кредитних операцій комерційними банками у взаємовідносинах з підприємствами сезонних галузей промисловості; сільгосппідприємствами; заготівельними організаціями; торговими та постачальницько-збутовими організаціями. Особливості кругообігу і організації оборотних коштів у названих позичальників. Сезонні та несезонні запаси й затрати як об’єкт кредитування.

  10. Приведення у відповідність заборгованості по позиках із забезпеченням.

Ситуаційні завдання

Завдання 1. Ви взяли позичку в банку 6000 грн.. на 2 роки. Річна процентна ставка становить 12%. Визначте, яку суму позички потрібно щорічно гасити.

Завдання 2. Визначити нарощену суму капіталу, якщо первісна його сума складала 15.0 тис. грн.., ставка складних відсотків — 12%, період нарахування — 4 роки. Яку частину доходу не одержав би вкладник, якщо за інших однакових умов використовувалася б ставка простих відсотків?

Завдання 3. Яка ставка складних відсотків була використана в розрахунках, якщо первісна сума капіталу складала 7.2 тис. грн.., нарощена сума — 12.5 тис. грн.. Капітал був вкладений на 4 роки. Яку частину доходу не одержав би вкладник, якщо за інших однакових умов використовувалася б ставка простих відсотків?

Завдання 4. Позичка в сумі 130 тис. грн.. видана терміном на 4 роки при таких умовах: за перші два роки плата за кредит складає 16% річних за простою ставкою, а в кожнім наступному півріччі позичковий відсоток зростає на 3%. Розрахувати нарощену суму боргу на кінець 4-го року.

Завдання 5. Кредитний договір передбачає видачу позички в сумі 150 тис. грн. терміном на 3 роки за такими умовами: за перший рік плата за кредит становить 18% річних (проста ставка), а в кожнім наступному кварталі позичковий відсоток зростає на 1.5%. Розрахувати нарощену суму боргу на кінець 3-го року.

Завдання 6. Визначити найбільш вигідний варіант вкладення коштів на 4 роки:

1/ капітал вкладається під 22.3% річних за складною ставкою при нарахуванні відсотків кожного півріччя;

2/ капітал вкладається під 20.5% річних за складною ставкою при нарахуванні відсотків щокварталу;

3/ капітал вкладається під 18.9% річних за складною ставкою при нарахуванні відсотків щомісяця.

Завдання 7. Кредит у сумі 8500 грн.. видається терміном на 3 роки під 13.5% річних за складною ставкою. Відсотки нараховуються щомісяця. Індекс інфляції за 3 роки складає 118%. Розрахувати втрати кредитора, викликані інфляцією.

Завдання 8. Кредит у сумі 18 тис. грн.. виданий терміном на 1,5 роки під 9% річних за складною ставкою. Відсотки нараховуються кожного місяця. Рівень інфляції за 1-ше півріччя складає 0.03; за 2-і — 0.015; за 3-і -— 0.05. Розрахувати втрати кредитора через інфляцію.

Завдання 9. Фірма одержала в банку кредит у сумі 100000 під 10 % річних і терміном погашення 4 роки. У кредитному договорі обговорено робити погашення кредиту два рази в рік однаковими частинами. Скласти графік погашення кредиту:

Термін погашення кредиту, квартали

Сума основного боргу на початок періоду, грн.

Сума відсотків за даний період, грн.

Сума виплати боргу, грн..

Сума погашення основного боргу, грн.

1

2

3

4

5

Разом:

Завдання 10. Підприємство одержало кредит у банку 1 000 грн.. на 16 місяців під 22 % річних, відсотки нараховуються один раз у квартал на залишок боргу. Скласти графік погашення кредиту за умови: основний борг погашається рівними частинами.

Завдання 11. Підприємство одержало в банку кредит у сумі 120 тис. грн.. на 6 років під 30 % річних. Починаючи з 2-го року, позиковий відсоток збільшується щорічно на 2 %. Відсотки нараховуються щорічно на залишок боргу. Основний борг погашається рівними частинами. Скласти графік погашення кредиту.

Завдання 12. Розрахуйте відсутні елементи в графіку погашення кредиту:

Графік погашення кредиту

Термін погашення кредиту, квартали

Сума основного боргу на початок періоду, грн.

Сума відсотків за даний період, грн.

Сума виплати боргу, грн..

Сума погашення основного боргу, грн.

1

2

3

4

5

1

8 750

2

5 000

3

4

5

Разом:

Завдання 13. Яку суму варто вкласти в банк під 7% річних за складною ставкою на 3 роки, щоб до кінця зазначеного терміну одержати 2000 грн..? Здійснити перевірку розрахунку.

Завдання 14. На скільки років повинен бути вкладений капітал під 22% річних (проста ставка), щоб первісна сума збільшилась в 3.5 рази?

Завдання 15. Ваш банк видав кредит на суму 2 млн. грн.. на строк 10 років, ставка відсотка 8 %. Припустимо, що банку знадобилися гроші раніше і сторони вирішили переглянути угоду в такий спосіб: через 4 роки провадитися виплата 600 тис. грн.., а інший борг гаситися через 8 років.

Визначите остаточну суму платежу.

Тести

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]