Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Кучма.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

4. Життя після президентства

19 січня 2005 виконувач обов'язків прем'єра України Микола Азаров підписав урядову постанову № 15-р під грифом "Для службового користування", по якому Кучма отримав довічне утримання у розмірі заробітної плати чинного президента; йому надавалася в особисте користування державна дача в Конча-Заспі (передмістя Києва) з обслуговуючим персоналом (чотири водії, дві покоївки, два офіціанти і кухар) і два автомобілі; зберігалися державна охорона, а також помічник і радник. У тексті постанови обмовлялося, що зміст Леоніда Кучми, що знаходиться в його користуванні рухомого і нерухомого майна, а також обслуговуючого персоналу, оплачуватиметься з державного бюджету. Проте вже в лютому міністр юстиції України Роман Зварич заявив, що має намір переглянути умови забезпечення і обслуговування колишнього президента. Його підтримала прем'єр Юлія Тимошенко, яка вважає, що попередній уряд перевищив свої повноваження, приймаючи цю постанову. 28 лютого 2005 уряд України на позачерговому закритому засіданні відмінив постанову № 15-р. 18 квітня 2007 Кабінет міністрів Віктора Януковича видав розпорядження, що відміняє документ від 28 лютого 2005 року і поновлюючу дію постанови від 19 січня 2005 року. Таким чином, Леоніду Кучмі повернені усі пільги.[12] За оцінками журналу "Думка", особистий стан Кучми складає 1,5 мільярда доларів США.

Хоча періодично виникали наміри притягнути Кучму, в якості обвинуваченого у кримінальній справі, збудженій за фактом вбивства журналіста Гонгадзе, а також у кримінальних справах по фактах "вбивств" міністра внутрішніх справ Кравченка і міністра транспорту Кирпы. Але у першій вказаній кримінальній справі Кучма притягнений не був, а інші дві справи були припинені в порядку п.2 ст.6 КПК України.

Леонід Данилович очолює благодійний фонд Президентський Фонд Леоніда Кучми "Україна", діяльність якого має наступні напрями: - підвищення культурного рівня і естетичного виховання громадян; - організація і здійснення заходів з метою захисту культури, мистецтва і духовності; - книговидавництво; - підтримка талантів у сфері освіти; - сприяння перспективної творчої молоді; - підтримка сільських бібліотек.

Список викоримтраної літератури

  1. Леонид Кучма: «Украина должна стать мостом между Западом и Востоком» : [Программа канд. на пост Президента Украины] // Всеукр. ведомости. – 1994. – 28 мая. – С. 3.

  2. Кучма Л. Україна, якою я її бачу // Голос України. – 1994. – 17 черв. – С. 5.

  3. Леонід Кучма: “Народ України гідний кращої долі…” // Голос України. – 1994. – 6 лип. – С. 1-2.

  4. Кучма Л.: "Упевненість у собі й енергія - ось що потрібно…": [Штрихи до портрета канд. в Президенти України] // Демокр. Україна. - 1994. - 2 черв. - С. 3.

  5. От нищеты и развала - к стабильности и справедливости: [О Л.Кучме] // Правда Украины. - 1994. - 16 июня. - С. 2.

  6. Леонид Кучма. О самом главном.

  7. Кучма Л. Можна вирішити будь-яку проблему, вийти з будь-якої ситуації, якщо зберігати громадський мир і суспільну єдність // Наша газета. - 1999. - 16 жовт. - С. 3.