Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10з.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

6. Конкуренція

Ринок немислимий без конкуренції. Американські професори економіки Кембелл Р. Макконнелл і Стенлі Л. Брю стверджують, що "сутність конкуренції полягає в широкому розосередженні економічної влади усередині складових економіки, двох головних сукупностей - підприємств і домогосподарств. Коли на конкретному ринку знаходиться велике число покупців і продавців, жоден покупець чи продавець не може пред'явити попит чи пропозицію на таку кількість продукту, якого було б досить, щоб помітно вплинути на ціну" ("Економіка, принципи, проблеми і політика". т. 1, гл.3). Широке розсіювання економічної влади, що складає основу конкуренції, регулює використання цієї влади й обмежує можливість зловживання нею. Конкуренція встановлює межі для реалізації покупцями і продавцями їхнього особистого інтересу. Конкуренція припускає свободу вступу економічних одиниць у будь-яку конкретну галузь і виходу з неї. Ця свобода необхідна для того, щоб економіка могла належним чином адаптуватися до змін смаків споживачів, технології чи пропозиції ресурсів. Основна економічна перевага ринкової системи полягає в її постійному стимулюванні ефективності виробництва.

Конкуренція одночасно має і позитивні і негативні сторони:

  • вона сприяє розвитку науково-технічного прогресу, постійно змушуючи товаровиробника застосовувати кращі технології, раціонально використовувати ресурси. У ході її вимиваються економічно неефективні виробництва, що застаріло техніка, неякісні товари;

  • вона чуйно реагує на зміну попиту, веде до здешевлення витрат виробництва, гальмує зростання цін, а в ряді випадків до їх зниження;

  • у відомій мірі вирівнює норму прибутку на капітал і рівень заробітної плати у всіх галузях національної економіки. До числа негативних сторін можна віднести:

  • додає бізнесу визначену нестабільність, створює умови для безробіття, інфляції і банкрутства;

  • веде до диференціації доходів і створює умови для їхнього несправедливого розподілу;

  • її наслідком може бути надвиробництво товарів і не довантаження потужностей у періоди виробничих спадів.

7. Інфраструктура ринку

  1. Поняття і основи функції інфраструктури ринку.

  2. Елементи інфраструктури ринку.

Інфраструктура – це обов’язковий компонент будь-якої цілісної економічної системи. Це сукупність інститутів, що обслуговують ринок і виконують визначені функції по забезпеченню нормального режиму його функціонування. Це різні установи і організації, що обслуговують різні види ринків: створюють умови для ефективного функціонування.

8. Функції інфраструктури

  1. Організаційне формування ринкових відносин.

  2. Сприяння учасникам ринку у реалізації їх економічних інтересів.

  3. Прискорення ефективності роботи ринкових суб’єктів на основі спеціалізації окремих суб’єктів економіки і видів діяльності.

  4. Забезпечення формування економічного і юридичного контролю регулювання ринкових відносин. Існують різні точки зору щодо класифікації ринкової інфраструктури, виділяють: спеціалізовані елементи і загальні.

Спеціалізовані сприяють:

  • організаційному оформленню відносин (біржі);

  • полегшують реалізацію своїх інтересів (послугові структури – аудиторські фірми, холдінги, страхові компанії).

Загальні елементи опосередковують всю систему ринкових відносин: фінансова система, кредитна, грошова, податкова.