Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКП(посібникІЗДН).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Тема 6. Правове регулювання прикладних видів космічної діяльності

Правове регулювання супутникового зв'язку та телевізійного мовлення за допомогою ШСЗ.

принципи використання державами ШЗЛ для міжнародного безпосереднього телевізійного мовлення 1982 р.

Правове регулювання ДЗЗ з космосу. принципи, що стосуються ДЗЗ з космосу 1986 р.

Принципи, що стосуються використання ядерних джерел енергії в космічному просторі 1992 р.

Особливості правового регулювання супутникової навігації та систем місцевизначення, космічної метеорології, інших прикладних видів космічної діяльності.

Основні категорії та поняття

Космічний радіозв'язок – передача різної інформації за допомогою радіохвиль, за якої використовується один або кілька космічних об'єктів. Охоплює різні галузі мовлення, радіолокації, навігації та місцевизначення, спостереження Землі та метеорології, а також запуску та експлуатації космічних об'єктів. Одним з основних його видів є супутниковий зв'язок.

Супутниковий зв'язок – різновид електрозв'язку, за якого одна з функцій системи прийому-передачі інформації (найчастіше ретрансляції сигналів) здійснюється технічними засобами, встановленими на борту ШСЗ. Супутниковий зв'язок (точніше послуги, що надаються за його допомогою) сьогодні найбільш динамічно зростаючий сектор світової економіки.

Супутниковий зв'язок вкрай важливий для відслідковування ШСЗ, телеметрії, керування, контактів з космонавтами та передачі інформації з експлуатаційною або дослідницькою метою. Водночас, спектр радіочастот, що використовується із зазначеною метою, однаково як і для суто земного використання, є обмеженим природним ресурсом, розумна експлуатація якого потребує міжнародної координації та ефективного регулювання.

Безпосереднє телевізійне мовлення – передача або ретрансляція космічними станціями (приймально-передавальними пристроями на борту об'єктів, які знаходяться за межами основної частини атмосфери Землі) сигналів, призначених для безпосереднього прийому населенням зображень і звуку.

Дистанційне зондування Землі з космосу – спостереження, що здійснюються за допомогою автоматичних ШСЗ, а також з борту космічних кораблів і населених орбітальних станцій, за різними компонентами земного середовища. З метою ДЗЗ використовується спеціальна апаратура, здатна фіксувати та вимірювати енергетичні, поляризаційні та інші характеристики власного, віддзеркаленого та розсіяного випромінення об'єктів на поверхні Землі, у Світовому океані та в атмосфері. Методи ДЗЗ знаходять найширші застосування в сільському і лісовому господарстві, пошуку корисних копалин і морських біоресурсів, прогнозуванні екологічної ситуації та погодних умов, попередження та ліквідації наслідків стихійних лих і техногенних катастроф, здійснення контролю за виконанням угод про скорочення озброєнь тощо. Водночас, використання інформації ДЗЗ породжує певні правові проблеми.

космічна метеорологія – системні спостереження за кліматом Землі за допомогою космічних засобів.

ГСо обмежений природний ресурс – визначення ресурсу ГСО, яке було сформульоване у 1973 році на Повноважній Конференції МСЕ, згідно з яким цей ресурс повинен використовуватися ефективно та ощадливо відповідно до потреб та технічних можливостей держав на засадах Регламенту радіозв’язку.

орбітальна позиція – місцезнаходження космічного апарата на орбіті ШСЗ. Орбітальні позиції на ГСО є предметом регулювання (розподілу) МСЕ.

супутникова навігація – комплекс заходів з місцевизначення та маршрутизації мобільного об'єкта керування з використанням можливостей космічних засобів на орбіті ШСЗ. Утворення орбітальних супутникових угруповань дало змогу почати створення на їх базі глобальних навігаційних супутникових систем для навігаційного забезпечення морських суден, літаків тощо.

ядерні джерела енергії – радіоізотопні генератори та компактні ядерні реактори, які використовуються для живлення переважно апаратури довготермінових космічних місій.

Завдання для самостійної роботи

6.1. Ознайомтесь із запропонованою до цієї теми основною та додатковою літературою (зокрема, [1], С.107-140).

6.2. Сформулюйте визначення прикладних видів космічної діяльності.

6.3. Обгрунтуйте принципи МКП, що мають відношення до встановлення правового статусу космічного простору.

6.4. Охарактеризуйте фізичні особливості ГСО та визначте основні положення щодо її особливого правового статусу та її значення для вирішення окремих глобальних проблем людства.

Практичні завдання

Сформулюйте обґрунтовані відповіді на такі питання:

6.1. Які види прикладної діяльності, пов'язаної з використанням космічної техніки та технологій, відомі сьогодні?

6.2. Яким чином регулюються в міжнародному праві відносини у сфері супутникового електрозв'язку?

6.3. Які основні правові проблеми виникають у зв'язку з комерціалізацією галузі супутникових телекомунікацій.

6.4. Які правові проблеми існують у сфері правового регулювання дистанційного зондування Землі?

6.5. У якому напрямі має розвиватися міжнародно-правове співробітництво у сфері супутникової навігації?

6.6. Які правові проблеми мала вирішувати ООН з огляду на використання ЯДЕ в космосі?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]