Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

1.3.2. Виконання

Ще однією з простих форм реалізації норм права є виконання.

Виконання норми права — це форма реалізації зобов'язуючих правових норм, яка полягає в обов'язковому вчиненні активних дій, які вимагаються нормами права, в інтересах правомочної сторони. Виконання здійснюється незалежно від власного бажання зобов’язаної особи. Виконання норми права — це, по суті, виконання ними своїх юридичних обов'язків, які вимагають активних дій [31, c.4]. Це, наприклад, виконання загального військового обов'язку.

Виконання права — це така форма реалізації права, яка полягає в активній поведінці суб'єктів, оскільки необхідно виконати (здійснити) юридичні обов'язки, передбачені нор­мами права. Шляхом виконання реалізуються зобов'язуючі норми права. Наприклад, реалізація договірних зобов'язань, сплата податків.

Виконання норм права - це форма їх реалізації, за якої суб'єкт виконує дії, до вчинення яких його зобов'язують приписи норми права. Шляхом виконання реалізуються зобов'язуючі норми права, що знаходить свій вираз у діях суб'єктів щодо здійснення зобов'язуючого припису права. Виконання норм права здійснюється активною поведінкою суб'єктів: вони чинять дії, до яких їх зобов'язують приписи правової норми, тобто виконують покладені на них правові обов'язки. Прикладом виконання норм права може бути неухильне виконання працівником своїх трудових обов'язків, що випливає з вимог трудового законодавства [15, c.144-151].

Виконання форма реалізації зобов’язуючих правових норм, що полягає в активній поведінці суб’єктів, яку слід здійснювати незалежно від їх власного бажання (наприклад, реалізація положень ст. 136 К К України про надання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані).

Виконання норм права (норми зобов’язання) — це форма їх реалізації, що знаходить свій вираз у діях суб'єктів щодо здійснення зобов'язуючого припису права. Якщо норма права містить обов'язок, то простого утримання суб'єкта від вчинення певних дій вже недостатньо [44, c.74]. Більше того, в деяких випадках воно може кваліфікуватись як протиправна поведінка. Особливою рисою виконання норм права є активна поведінка суб'єктів: вони вчиняють дії, відповідні до юридичних норм, тобто виконують покладені на них активні обов'язки.

Виконання норм права – полягає у здійсненні зобов’язуючих приписів норм права шляхом виконання реалізується зобов’язуючі норми права. Виконання здійснюється активною поведінкою суб’єкта [65, c.189-194].

Виконання норм права відбувається, коли суб'єкти виконують покладені на них юридичні обов'язки. У таких випадках вони діють активно. У даній формі реалізуються обов'язки,до яких зобов'язують норми права. Наприклад, пасажир громадського транспорту, компасуючи талон, виконує юридичний обов'язок - оплачує проїзд, отже, виконує норму права.

Виконання норм права має місце тоді, коли суб'єкти на власний розсуд, бажання використовують надані їм права. На відміну від дотримання і виконання, що з реалізацією заборон і юридичиних обов'язків, виконання є вчинення дозволених правом дій [64, c.49].

Виконання загальних прав та юридичних обов'язків, що встановлюються деякими нормами.Наприклад, здійснення обов'язків та прав, що визначають правовий статус суб'єкта — фізичної або юридичної особи, зокрема: додержання кожним громадянином Конституції та законів України, утримання від посягань на права і свободи, честь і гідність інших людей, сплачування встановлених законом податків та зборів, реалізація особистих прав і свобод громадян, наданих Конституцією (недоторканність і свобода особи, недоторканність житла, таємниця листування, телефонних розмов тощо) [55, c.118-123]. Що стосується посадових осіб, то приклади вже наводились, коли йшлося про капітанів морських суден, які зобов'язані надавати допомогу суднам, з якими вони зіткнулись.

Насамперед підсумуємо,що виконання норм права – полягає у здійсненні зобов’язуючих приписів правових норм.Шляхом виконання реалізуються зобов’язуючі норми права. Тут ,зокрема ,йдеться про те,що виконання норм права має місце тоді, коли суб'єкти на власний розсуд, і бажанням використовують надані їм права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]