Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дебіторська заборгованість.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
107.74 Кб
Скачать

3.3. Облік розрахунків з різними дебіторами

Розрахунки з різними дебіторами обліковуються на рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами". Це рахунок активний (активно-пасивний), балансовий, основний, розрахунковий. За дебетом рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами” відображається виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом – її погашення чи списання.

Рахунок 37 "Розрахунки з різними дебіторами" має такі субрахунки:

371 Розрахунки за виданими авансами;

372 Розрахунки з підзвітними особами;

373 Розрахунки за нарахованими доходами;

374 Розрахунки за претензіями;

375 Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків;

376 Розрахунки за позиками членам кредитних спілок;

377 Розрахунки з іншими дебіторами.

На субрахунку 371“Розрахунки за виданими авансами” ведеться облік авансів, наданих іншим підприємствам.

На субрахунку 372 “Розрахунки з підзвітними особами” ведеться облік розрахунків з підзвітними особами. Сальдо субрахунку може бути як дебетовим, так і кредитовим. Такі показники відображаються розгорнуто: дебетове сальдо – в складі оборотних активів, кредитове сальдо – в складі зобов’язань балансу підприємства.

На субрахунку 373 “Розрахунки за нарахованими доходами” ведеться облік нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо, які підлягають отриманню.

На субрахунку 374 “Розрахунки за претензіями” ведеться облік розрахунків за претензіями, які пред’явлені постачальникам, підрядникам, транспортним та іншим організаціям, а також за пред’явленими їм та визнаними штрафами, пенею, неустойками.

На субрахунку 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” ведеться облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків у результаті нестач і втрат від псування цінностей, нестач та розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено.

На субрахунку 376 “Розрахунки за позиками членам кредитних спілок” ведеться облік розрахунків за позиками членам кредитних спілок у кредитних спілках.

На субрахунку 377 “Розрахунки з іншими дебіторами” ведеться облік розрахунків за іншими операціями, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, зокрема розрахунки за операціями, пов'язаними із здійсненням спільної діяльності (без створення юридичної особи), усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки.

Аналітичний облік ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

Розглянемо особливості обліку на субрахунках рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами".

3.3.7. Облік розрахунків з іншими дебіторами

На субрахунку 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" ведеться облік розрахунків за іншими операціями, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами", зокрема розрахунки за операціями, пов'язаними із здійсненням спільної діяльності (без створення юридичної особи), усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки. На цьому субрахунку облічуються також розрахунки:

  • пов'язані з реалізацією необоротних активів і запасів (крім реалізації, пов'язаної з основною діяльністю);

  • за акціями підприємства;

  • за облігаціями державної позики;

  • з батьками дітей, прийнятих в дитячі заклади, за належні з них суми;

  • з квартиронаймачами і мешканцями гуртожитків за квартирну плату та інші комунально-побутові послуги;

  • з працівниками за товари, куплені їми в кредит;

  • з працівниками за виконавчими документами.

Спільна діяльність – господарська діяльність з створенням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох чи більше сторін відповідно до письмової угоди між ними. Спільний контроль – розподіл контролю за господарською діяльністю відповідно до угоди про ведення спільної діяльності. Бухгалтерський облік спільної діяльності без створення юридичної особи має ряд специфічних особливостей. Спільна діяльність організується з метою проведення спільних операцій, спільного використання активів або об'єднання активів з метою проведення таких операцій. Кількість учасників спільної діяльності діюче законодавство не обмежує. Спільна діяльність без створення юридичної особи здійснюється на основі договору про спільну діяльність, який передбачає об'єднання грошових коштів або майна учасників для досягнення загальної господарської мети. Для ведення спільної діяльності підприємства учасники такої діяльності вносять внески в цю діяльність у вигляді необоротних і оборотних активів, виконання робіт, надання послуг. В договорі необхідно вказати:

  • предмет і мету договору про спільну діяльність;

  • взаємні зобов'язання учасників спільної діяльності;

  • зобов'язання кожного із учасників спільної діяльності;

  • порядок ведення загальних справ;

  • розмір і порядок внесення учасниками грошових та майнових внесків у спільну діяльність;

  • порядок розподілу результатів спільної діяльності;

  • строк дії договору та умови його припинення.

Ведення загальних справ учасників договору за взаємною їх згодою може здійснюватися одним із учасників, на якого покладається також керівництво спільною діяльністю. При цьому особі, якій доручено ведення загальних справ, діє на підставі довіреностей, підписаних рештою учасників договору.

Прибуток одержаний від спільної діяльності, розподіляється пропорційно часткам внесків кожного з учасників.

Після укладання договору про спільну діяльність необхідно його зареєструвати в податкових органах. Призначений учасниками договору відповідальним за нарахування і внесення податків до бюджету при виконанні договору, за своїм місцем знаходження подає наступні документи:

  • заяву про реєстрацію в якості платника податку – юридичної особи (ф.№1-ОПП);

  • завірену в нотаріальному порядку копію договору (контракту) про спільну діяльність

При взятті договору про спільну діяльність на податковий облік учасники такого договору – юридичні особи повинні надати копію довідки за формою №4-ОПП з органу податкової служби за своїм місцезнаходженням (якщо вони перебувають на податковому обліку в іншому органі державної податкової служби).

Учасником договору, який відповідає за утримання і внесення податків до бюджету, є учасник, який веде облік результатів спільної діяльності відповідно до законодавства. Крім того, цей учасник повинен зареєструватися і як платник ПДВ в частині здійснення спільної діяльності.

В Україні, як правило, спільна діяльність по виробництву і реалізації конкретної продукції здійснюється шляхом об'єднання не тільки основних, але і оборотних засобів, у тому числі грошових коштів, які находяться під спільним контролем учасників договору. При цьому кожний з них здійснює повний контроль спільної діяльності, а не окремих операцій чи активів.

Правила бухгалтерського обліку спільної діяльності встановлено П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції". Кожний учасник спільної діяльності без створення юридичної особи відображає у своїх облікових регістрах (на окремих рахунках аналітичного обліку) і у фінансовій звітності:

  • активи, задіяні у спільній діяльності, які він контролює, або свою частку у спільно контрольованих активах;

  • зобов'язання, які він узяв для провадження цієї діяльності;

  • свою частку в будь-яких зобов'язаннях, узятих разом з іншими учасниками щодо цієї діяльності;

  • дохід або витрати, набуті в процесі спільної діяльності.

Частка учасника спільної діяльності без створення юридичної особи в спільно контрольованих активах відображається в бухгалтерському обліку цього учасника у складі відповідних активів.

В податковому відношенні спільна діяльність, що здійснюється на основі спільно контрольованих операцій і активів, представляє собою діяльність свого роду самостійного господарчого суб'єкту, я кий контролюється його учасниками, але без створення юридичної особи. Тому, виходячи із правил податкового обліку, власні необоротні та оборотні активи, які передані у спільну діяльність і находяться під спільним контролем, в бухгалтерському обліку можна відображати як фінансові інвестиції (по дебету субрахунку 142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам").

Облік внесків у спільну діяльність та її результатів проводити як з використанням окремого балансу спільної діяльності, так і без нього.

Бухгалтерський облік розрахунків із здійсненням спільної діяльності наведено в табл. 3.10.

Таблиця 3.10