Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дебіторська заборгованість.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
107.74 Кб
Скачать

Бухгалтерський облік операцій по закриттю спільної діяльності

Кореспонденція рахунків

Зміст

Учасника, відповідаль-ного за ведення загальних справ

Учасника

дебет

кредит

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1. Перераховано (одержано) внесок у спільну діяльність грошовими коштами

377

311

311

685

2. Повернено основні засоби, одержані як внески у спільну діяльність:

  • на залишкову вартість

  • на суму нарахованого зносу

377

131

104

104

104

104

685

131

3. Нараховано заборгованість з повернення внеску в сумі амортизації основних засобів

131

685

377

131

4. Погашено частину збитку від спільної діяльності

377

791

962

685

5. перераховано (одержано) частину майнового внеску, використаного у спільній діяльності

377

311

311

685

6. Проведено залік заборгованостей по внесках

685

377

685

377

Працівники підприємства можуть придбавати непродовольчі товари на виплат. Згідно з Правилами торгівлі на виплат, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 01.07.98р. №997, продаж товарів на виплат здійснюється на підставі договору купівлі-продажу товарів на виплат між суб'єктами господарської діяльності (торговельною організацією) та фізичною особою (покупцем). Відповідно до укладеного договору, суб'єкт господарської діяльності (торговельне підприємство) зобов'язується передати обумовлений товар, а покупець - провести розрахунки за товар у строки й у розмірах, передбачених цим договором.

Договір продажу товарів на виплат укладається за умови пред'явлення покупцем паспорта і затвердженої форми довідки для придбання товарів на виплат. Така довідка в трьох примірниках видається адміністрацією підприємства за місцем роботи, якщо особа перебуває у трудових відносинах з цим підприємством та постійно отримує заробітну плату.

Покупець, який придбав товари на виплат і хоче оплачувати їх шляхом відрахувань із заробітної плати, подає за місцем роботи заяву про утримання щомісяця певної суми у рахунок погашення вартості придбаних товарів. Така сума утримується до повного погашення вартості придбаних товарів у терміни й у розмірах, передбачених договором.

У разі звільнення працівника, у якого залишається заборгованість, адміністрація підприємства зобов'язана у 5-денний строк надіслати торговельній організації, з якого ведуться розрахунки за продані на виплат товари, третій примірник договору разом з довідкою про звільнення.

Із заробітної плати працівників можуть утримувати й інші платежі. Це виплати, пов'язані з утриманням за заяви працівників (на оплату комунальних послуг, навчання, за відвідування дітей дитячих закладів тощо) і так звані примусові. До останніх відносяться утримання із заробітної плати, що виникають у зв'язку з наявністю зобов'язань працівника перед третіми особами, підтвердженими виконавчими листами.

Це стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, збитків, заподіяних злочином та ін.

Кореспонденцію рахунків за іншими операціями, пов'язаними з обліком розрахунків з іншими дебіторами, наведено в табл. 3.12.

Таблиця 3.12