Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек.2011_(Обновл)Конспект лекций по технологиче....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
451.07 Кб
Скачать

4.Вакуумні технології.

При виробництві нових речовин і матеріалів широко використовується вакуумна технологія, а також її подальші розвиток - космічна і плазмова.

Вакуумна технологія - спосіб виробництва матеріалів і виробів у герметичних камерах, з яких видалено повітря. При розрядженні повітря в десятки тисяч і мільйони разів забезпечується значне уповільнення окислювальних процесів, створюються умови для особливо точного лиття, плазмової технології, вакуумної зварювання та інших прерспектівних виробничих процесів. При розрідженні в мільярди разів вільні атоми, іони, молекули, електрони летять по лінійним траекторіям.Такіе потоки частинок дозволяють отримувати та обробляти за заданою програмою тонкі плівки металів і діелектриків для інтегральних схем, запам'ятовуючих пристроїв ЕОМ, різних оптичних виробів і т.п.

При зниженні тиску в трильйон і боліе раз, як у ближньому космосі, вдається отримувати вчинені напівпровідникові структури на основі управління їх зростанням з точністю до одного атомного шару. Це забезпечує створення мікроелектронних приладів з гранично високими параметрами - надграток.

Космічна технологія - один з напрямів космічних досліджень, які виконуються на орбіті з використанням фізичних факторів космосу - невагомості, вакууму, радіаційного фону. Сущеествует два види напрямів космічної технології: Отримання матеріалів і виробів з но ¬ вими або значно поліпшеними властивостями, а також ремонт космічних апаратів і складання конструкцій. Властивості космічного простору дозволяють вирощувати кристали великих розмірів, отримувати надчисті речовини, вироби довільної форми - плівки, нитки, дзеркальні поверх ¬ ності, ідеальні сфери. Представляє інтерес отримання сплавів з компо ¬ нентів, які в силу різкого розходження питомих ваг не змішуються в земних умовах. За допомогою електрофорезу в умовах невагомості можна отримувати такі лікарські препарати як інтерферон, еритропоетин, інсулін, альфа-трипсин та ін. При цьому економиться велика кількість електроенергії, яка була б на землі для створення вакууму і радіації.

Спосіб виробництва матеріалів і виробів у плазмі газового розряду називається плазмовою технологією. Завдяки високим енергіям рівносильним температурі до мільйона і більше градусів плазмі легко розкладаються найстійкіші з'єднання, вдається синтезувати матеріали з унікальними властивостями. Особливо важливі два типи протікають при цьому процесів: Кероване видалення поверхневих шарів речовини - травлення, широко використовується в мікроелектроніці, і осадженні речовин, тобто освіта покриттів. Вже говорилося про освіту алмазоподібних плівок, які підвищують термін служби виробів, а також дозволяють створювати принципово нові прилади та пристрої, котрі використовуються у виробництві товарів народного споживання і в медицині.

Контрольні питання:

  1. У чому сутність взаємозв'язку розвитку науки, техніки та технологій?

  2. Назвіть типи науково-технічного та технологічного розвитку.

  3. Охарактеризуйте виробничо-технологічну структуру та її місце в економічній системі.

  4. У чому полягають особливості структурних зрушень в індустріаль­ній та інформаційній економіках?

  5. Наведіть характеристику вакуумної технології.