Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М до курс. роб..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
708.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни

Економіка праці й соціально-трудові відносини”

для студентів економічних спеціальностей

усіх форм навчання

Полтава 2005

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни “Економіка праці й соціально-трудові відносини” для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2005. –­ 32 с.

Укладачі: Т.О.Галайда, ст. викладач;

В.Б. Васюта, к.т.н., доцент.

Відповідальний за випуск: завідувачка кафедри економіки підприємства В.Я. Чевганова, к.е.н., доцент.

Затверджено радою університету

Протокол №___ від ___”__________

Редактор Я.В. Новічкова

Коректор Н.О. Янкевич

Вступ

У ринкових умовах особливу роль у господарській діяльності підприємств відіграють трудові ресурси та їх використання. Тому особливої уваги при підготовці спеціалістів у галузі економіки підприємства вимагають питання організації, нормування, аналізу й розв’язання соціально-економічних проблем праці.

Економіка праці — це дослідження функціонування та результатів ринку у сфері праці. Основне питання, яке вивчає дисципліна “Економіка праці”, – аналіз роботи ринкових механізмів.

Мета дисципліни “Економіка праці й соціально-трудові відносини” полягає у формуванні у студентів систе­ми теоретичних і практичних знань із питань регулювання со­ціально-трудових відносин, оплати праці, стимулювання опти­мального використання ресурсів і підвищення продуктивності, ефективності та планування праці. Предметом навчальної дисципліни є праця, взає­мовідносини між людьми в процесі трудової діяльності, розвиток і використання трудового та творчого потенціалу працівників, під­вищення ефективності і дохідності праці та рівня її оплати.

Метою розроблення курсової роботи є закріплення здобутих при вивченні дисципліни теоретичних знань практичними розрахунками; вироблення вміння узагальнювати отримані результати; вивчення методів нормування праці та обчислення заробітку бригади, методів нормування витрат матеріальних ресурсів; розроблення технічно обґрунтованих місцевих норм; складання виробничих калькуляцій і виписування нарядів на підрядні роботи; розподілення заробітку серед робітників при бригадній формі організації праці. Усі розділи курсової роботи виконуються на основі індивідуального завдання. Варіанти вихідних даних наведено в додатках.

Основні вимоги до оформлення пояснювальної записки

Пояснювальна записка пишеться від руки або друкується на принтері при використанні ПК. Формат паперу — А4. Робота виконується згідно з вимогами до оформлення текстових навчальних матеріалів [19].

Заголовки розділів і підрозділів зазначаються без крапки в кінці, заголовки розділів розташовуються по середині рядка, заголовки підрозділів починаються з абзацного відступу.

Номер сторінки ставиться в правому нижньому кутку сторінки в штампі. Першою сторінкою є титульний аркуш (додаток 1), він не нумерується. Другою сторінкою пояснювальної записки є завдання до курсової роботи, третьою – зміст тощо. Курсова робота складається із 6-ти розділів (заочна форма навчання – 5-ти розділів). Кожен розділ подається з нової сторінки. На початку кожного розділу розміщуються відповідні вихідні дані.