Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛП_Уткин_Л_14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Лекція №14 з навчальної дисципліни

ЛІНІЇ ПЕРЕДАЧІ”

Тема 3: «Корозія лінійних споруд зв’язку та міри захисту від неї»

Заняття. Лекція 14 “Структуровані кабельні системи.

Навчальні питання лекції:

1.

Структуровані кабельні системи

2.

Кабелі для структурованих кабельних систем

Навчально-матеріальне забезпечення:

1. Лектор-2000

2. Слайди за темою лекції.

Навчальна література:

  1. И.И. Гроднев., С.М. Верник. Линии святи. М.1988

  2. І.П. Панфілов, В.Ю.Дирда Теорія електричного з’вязку.

  3. Цифровые и аналоговые системы передачи: Учебник для вузов/ В.И. Иванов и др.-М.: Горячая линия, 2003.-232с.:ил.

  4. Кабельно-линейные сооружения связи. Под редакцией Н.З.Хакимова. М.1973.

1. Структуровані кабельні системи

Структурована кабельна система (СКС) є невід’ємною частиною будь-якого сучасного будинку або групи будинків. Під СКС розуміється кабельна система, принцип побудови якої відповідає таким основним ознакам: структуризації, універсальності й надмірності.

Структуризація дозволяє розбивку кабельної проводки та її аксесуарів на окремі частини або підсистеми, кожна з яких виконує строго певні функції та оснащена стандартним інтерфейсом для зв'язку з іншими підсистемами та мережним устаткуванням. До складу будь-якої підсистеми обов'язково включається розвинений набір засобів перемикання, що забезпечує її високу гнучкість і дозволяє створювати складні структури, які швидко змінюються та адаптуються під потреби конкретних додатків конфігурації.

Під час побудові СКС використовується узагальнений підхід без прив'язки до конкретного типу кабелю або комутаційного устаткування. Це дає можливість на будь-якому рівні однаково легко застосовувати як оптичні, так і електричні технології передачі сигналів.

Універсальність СКС проявляється у тому, що вона створюється на принципах відкритої архітектури із заданим стандартним набором основних технічних характеристик, призначених для забезпечення роботи будь-якої, а не конкретної мережної технології. Це дозволяє забезпечити можливість використання кабельної системи для передачі різних сигналів зі скороченням кількості кабелів до двох типів: симетричного та волоконно-оптичного.

Комутація окремих підсистем СКС між собою, а також з активним мережним устаткуванням здійснюється за допомогою обмеженого набору шнурів з універсальними роз’ємами, що спрощує адаптацію кабельної системи до різних додатків.

Можливість використання кабельної проводки СКС мережною апаратурою, що за якимись причинами не підтримує передачу сигналу симетричним або оптичним кабелем, забезпечується наявністю розвиненої номенклатури адаптерів і перехідників.

Надмірність припускає введення до складу СКС додаткових інформаційних розеток, кількість і місце розташування яких визначається площею й топологією приміщень, де працюють робітники. Застосування надмірності забезпечує можливість швидкої адаптації СКС під конкретні виробничі потреби.

Застосування СКС дозволяє:

- при відносно високих початкових витратах забезпечити істотну економію повних витрат за рахунок тривалого строку експлуатації й низьких експлуатаційних витрат;

- підвищити надійність кабельної системи;

- змінювати конфігурацію й виконувати нарощування мережі без впливу на існуючу проводку;

- одночасно використовувати різні мережні протоколи й мережні архітектури в одній системі;

- комбінувати в єдину систему оптичні й електричні тракти передачі сигналів;

- створити єдину службу експлуатації;

- забезпечити швидку локалізацію несправності за рахунок модульного принципу побудови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]