Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філ_шпора.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

48

Філософія як соціокультурний феномен 1

Структура, методи, та функції філософії 3

Філософія і світогляд 9

Людина як предмет філософського осягнення 12

Марксистська філософія 14

Філософія життя 17

Екзистенціальна філософія 18

Філософська антропологія 20

Психоаналіз 21

Структуралізм 24

Буття 27

Свідомість 30

Гносеологія та епістемологія 33

Філософія мови 41

Філософське осмислення історичного процесу. 43

Соціальна філософія 46

Філософія як соціокультурний феномен

Розуміння філософії

Філософія – це почуття, усвідомлення, теоретична-практична означеність, сутності, сенсу і цінностей всього сущого. Сутність – це основне визначальне, те, поза чим предмета не існує. Сенс – це бачення того, для чого щось існує. Цінність – міра значеності одного по відношенні до іншого. Філософія може виступати у якості науки, світогляду, методології(наука про методи), духовної культури.

Філософія – це наука про загальне(світ, простір, час, матерія). Наука – це сфера людської діяльності, функція якої є вироблення і теоретична систематизація об’єктивних знань про дійсність; одна із форм суспільної свідомості. Структурні меноменти науки: предмет, закони, понятійний апарат, методи дослідження. Спільне філософії з наукою: форма суспільної свідомості; здобуті знання представляють у теоретичній формі; структурні елементи наукового світогляду; типи світогляду; одно порядкові структурні елементи мають; Відмінності: понятійний апарат і закони мають всезагальний характер, розповсюджується на всі сфери діяльності; філософія намагається дати загальну цілісну картину дійсності; філософія включається в теоретичне обґрунтування будь-якого світогляду; філософію можна назвати наукою, коли за останнє приймають знання, основані на розумі.

Філософія- це теоретично-сформований світогляд, система загальних поглядів на світ, на місце людини в ньому. Філософія – це особливий різновид духовної культури, призначення якого полягає в осмисленні основ природного і соціального світу, формоутворень культури і пізнання, людини та дійсності.

Об’єкт і предмет філософії

Все те, на що спрямована увага людини, пізнавальна та інші види діяльності людини.Реальність – те що має, може мати відношення до людини або до суспільства, залишаючи при цьому свій слід.

  • Об’єктивна реальність – це все те, що існує в світі, не в залежності від волі і свідомості самої особистості, і здатна залишити свій вплив на світ.

  • Суб’єктивна реальність – все те, що створено завдяки волі і свідомості людини.

  • Віртуальна реальність – це все те, що в дійсності створено уявленням людини, це реальність бажаного, реальність того, де людина хоче перебувати.

Об’єкт філософії – відношення людина-світ. Предмет філософії – сутність, сенс, цінності, які існують в системі взаємовідношення людина-світ.

Основні філософські питання

1) пізнай самого себе; 2) про шляхи досягнення людьми щастя; 3) що я можу знати, що повинен робити, на що сподіватися – що таке людина(Кант); 4) Маркситська – відношення мислення до буття, духу до природи, свідомості до матерії.Онтологія – вчення про буття. Гносеологія – вчення про пізнання.

Питання:

  1. про першооснову буття(матеріальне чи ідеальне);

    1. Матеріалізм – це філософський напрям, який виходить з того, що природа, буття, матерія є первинними; світ є матеріальним, об’єктивним.

    2. Ідеалізм – протилежний матеріалізму філософський напрям, який намагається довести, що дух, свідомість, і мислення ідеальне є первинними. Об’єктивний ідеалізм – проголошує незалежність ідеї, духу, ідеального начала, і від матерії і від свідомості людини. (світова воля, світова душа, світовий розум).Суб’єктивний ідеалізм – стверджує залежність зовнішнього світу, його властивості і відношення від свідомості людини, конструює світ на основі особливостей індивідуальної свідомості і ставить цей світ в залежність від неї. Концепція монізму і дуалізму, є плюралізм

  1. Питання про можливість пізнання світу.

  2. В якому стані перебуває світ? Чи розвивається він і людська особистість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]