Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій (Восстановлен).doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
8.69 Mб
Скачать

3.Гідродинамічні дослідження свердловин на усталених режимах

Мета дослідження - це контроль продуктивності свердловини, вивчення впливу режиму роботи на продуктивність та оцінка фільтраційних параметрів пласта, тобто отримання та оброблення індикаторної діаграми (лінії) свердловини - залежності її дебіту Q від депресії тиску , тобто , де депресія тиску .

Технологія дослідження полягає в безпосередньому вимірюванні дебітів видобувної свердловини (або приймальностей нагнітальної свердловини) і відповідних їм значин вибійного тиску послідовно на кількох (не менше трьох), попередньо забезпечених, усталених режимах роботи. Тривалість стабілізації режиму роботи залежить від фільтраційної характеристики пласта; вона, як правило, оцінюється дослідним шляхом (рядом послідовних вимірювань дебіту ( до настання сталої величини) і становить від кількох годин до 2...5 діб.

Дебіт вимірюють на групових вимірних устаткованнях типу "Супутник" або інколи (на необлаштованих площах) за допомогою індивідуальних вимірних устатковань, які містять трап і вимірну ємність.

Дебіт газу вимірюють на вимірних устаткованнях турбінними лічильниками (типу Агат-1), а на індивідуальних вимірних устаткованнях (на виході з трапу) - турбінними лічильниками або з допомогою дифманометрів з дросельними пристроями. Приймальність водонагнітальних свердловин вимірюють лічильниками або витрато­мірами діафрагмового типу на КНС.

Одночасно визначають газовий фактор і відбирають із викидних ліній (або із вимірних ємностей) проби рідини на обводненість і наявність піску. Проби аналізують у лабораторіях.

Пластовий тиск р вимірюють у зупинених свердловинах, переважно в період здійснення ремонтних робіт, коли тиск у свердловині стабілізувався, а відтак будують графіки його зміни в часі, екстраполюючи на дату дослідження. Існують й інші методи його визначення (див. нижче).

За результатами дослідження будують індикаторні діаграми (рис. 5.4). Значини масового дебіту в поверхневих умовах перераховують шляхом ділення їх на густину розгазованої рідини, а значини об'ємного дебіту в поверхневих умовах на пластові умови перераховують з допомогою об'ємного коефіцієнта b, перемножуючи виміряну значину об'ємного дебіту на об'ємний коефіцієнт b.

Якщо індикаторна діаграма - пряма лінія (див. рис. 5.4, лінії 1, 1/), що спостерігаємо в разі фільтрації однофазної рідини (нафти, води) або водонафтової суміші за законом Дарсі, то як тангенс кута у нахилу лінії до осі депресії тиску визначаємо коефіцієнт продуктивності (приймальності) свердловини:

причому чим більший кут , тим більший коефіцієнт продуктивності свердловини.

Зазначимо, що для оброблення результатів гідродинамічного дослідження за даним виразом в основному використовують ПЕОМ, чим забезпечується оперативність і висока точність.

Коефіцієнт продуктивності, як відомо, характеризує дебіт свердловини за депресії тиску і записується так:

де - коефіцієнт проникності і працююча товщина пласта; - динамічний коефіцієнт в'язкості рідини; - радіус зони дренування (умовного контура живлення) пласта і зведений радіус свердловини.

Я кщо взяти радіус таким, що дорівнює середньоарифметичній величині половин відстаней від досліджуваної свердловини до сусідніх свердловин, а рівним радіусу свердловини по долоту або з урахуванням гідродинамічної недосконалості (з використанням графіків В.І.Шурова чи емпіричних формул або результатів дослідження на неусталених режимах), то визначимо коефіцієнт гідропровідності пласта

Якщо , то гідродинамічна недосконалість свердловини враховується у величині коефіцієнта гідропровідності .

Якщо динамічний коефіцієнт в'язкості відомий за результатами лабораторного дослідження глибинних проб рідини, а товщина пласта визначена геофізичними або дебітометричними методами, то знайдемо коефіцієнт проникності таста:

або коефіцієнт провідності kh чи коефіцієнт рухомості

І ндикаторну діаграму в разі припливу в'язкопластичної нафти показано на рис. 2.7, а (див. § 2.9) і на рис. 5.4, а (лінія 5). Коефіцієнт продуктивності свердловини тоді визначається за формулою:

де - початковий перепад тиску.

У разі викривлення індикаторної діаграми, що не так часто спостерігається, надійність результатів оброблення невисока.

Причинами викривлення індикаторних діаграм видобувних свердловин можна назвати відповідно до ліній на рис. 5.4, а: 2 - за порушення закону Дарсі (інерційні опори), залежність коефіцієнта проникності (деформації тріщин) від тиску, або за також виділення газу із нафти (газована нафта); З - порушення лінійного закону Дарсі в разі перевищення критичної депресії тиску (за ), виділення газу з нафти (газована нафта за , 4 - підключення інших пропластків у роботу (збільшення ефективної товщини пласта; див. також § 2.9), збільшення коефі­цієнта продуктивності свердловини (через винесення кольмату-вальних частинок), перетікання рідини між пластами, неусталені процеси перерозподілу тиску (витрат рідини) в пласті (за малих коефіцієнтів п'єзопровідності пласта), неусталені капілярні ефекти під час руху водонафтової суміші в дрібнопористому середовищі. Пригадаємо, що опуклі до осі дебіту індикаторні лінії (лінії 2 і 3) можуть пов'язуватися з газонапірним, розчиненого газу, гравіта­ційним і мішаним режимами роботи нафтового пласта.

Викривлення індикаторних діаграм нагнітальних свердловин (див. рис. 5.4, б) можуть бути зумовлені або порушенням закону Дарсі (лінія Т), або деформацією тріщин (лінія 3а), або одночасно обома причинами.

Слід наголосити, що названі причини здебільшого проявляються разом. Якщо вдається виділити причину викривлення, то для оброблення індикаторних діаграм потрібно звернутися до відповідних розрахункових формул, які вивчаються в підземній гідрогазомеханіці і описано в довідниках.

У загальному випадку рівняння припливу можна записати у вигляді степеневої формули

(5.13)

де - коефіцієнт пропорціональності як функція депресії тиску

  • (або точніше, вибійного тиску ); - показник степеня - показник режиму фільтрації (для опуклих до осі Q ліній , для ввігнутих , для прямих ).

Невідомими можуть бути величини , які обчислюємо з системи трьох рівнянь, яку складаємо згідно з рівнянням (5.13) для будь-яких трьох точок індикаторної лінії:

при цьому беремо

Якщо пластовий тиск відомий, то для інтервалів вимірювання можна встановити залежність

Фільтрацію можна описати також двочленною формулою:

для графічного чи аналітичного визначення коефіцієнтів фільтраційного опору А та В якої індикаторну лінію перебудовуємо в пряму в координатах Тоді знаходимо відповідно як відрізок на осі ординат і як кутовий коефіцієнт прямої, причому , де Ко - коефіцієнт продуктивності свердловини.

У разі припливу газованої нафти, коли оброблення даних дослідження здійснюється з використанням функцій Христиановича (див. § 2.3), тобто

де - різниця функцій Христи­ановича;

динамічний коефіцієнт в'язкості пластової нафти

(за пластового тиску).

І ндикаторна діаграма тоді буде прямою лінією в координатах Q або від У разі багатотастового об'єкта експлуатації за даними дебітометричних досліджень індикаторні діаграми зручніше будувати як залежність від рв (рис. 5.5), причому вибійний тиск рв зводять для кожного пласта до одної площини порівняння (зведений тиск). За таких координат пластовий тиск можна знайти графічно чи аналітично (див. рис. 5.5) або за формулою:

де коефіцієнт продуктивності Ко визначається із графіка як тангенс кута , тобто

Q

Дебіт свердловини за вибійного тиску називають потенційним дебітом (див. рис. 5.5).

Із рис. 5.5 випливає, що на першому режимі з пластів І і ІІІ рідина з витратою перетікає в пласт ІІ, оскільки Зведені пластові тиски в І і ІІІ пластах рівні Що свідчить про їх гідродинамічний зв'язок (про приналежність до одного покладу). За тангенсами кутів можна визначити коефіцієнти продуктивності кожного пласта і об'єкта в цілому.