Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikh-fizVIDPOVIDI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Відповідь №20

???????????????? психофізіологічних досліджень - комплекс ????????????????, які використовуються для вивчення фізіологічного забезпечення психічних процесів. Одним з перших ???????????????? оцінки ролі різних структур мозку в організації поводження з'явилися методи ушкодження або видалення ділянок мозку за допомогою хірургічних, хімічних і температурних впливів і методи електричної стимуляції певних відділів мозку. В експериментальних дослідженнях у цей час широко використовується метод реєстрації електричної активності окремих нейронів або мозкових структур. У сучасній психофізіології для вивчення фізіологічного забезпечення психічних процесів використовуються прямі методи вивчення нейрофізіологічних основ психічної діяльності й непрямі -- вивчення функціонального стану організму в процесі реалізації психічної діяльності.

До прямих методів відносяться:

- Реєстрація електроенцефалограми (ЕЕГ). (Метод електроенцефалографії).

- Реєстрація викликаних потенціалів (ВП). (Метод викликаних потенціалів).

- Топографічне зонування (brain mapping). (Метод топографічного зонування).

- Позитронно-емісійна томографія. (Метод комп'ютерної томографії).

- Ядерно-магнітний резонансний метод. (Метод комп'ютерної томографії).

Методи непрямої реєстрації неспецифічних змін функціонального стану центральної нервової системи:

- Шкірно-гальванічна реакція (ШГР). (Метод шкірно-гальванічної реакції).

- Плетизмографія. (Методи оцінки функціонального стану серцево-судинної системи).

- Кліренсні методи. (Методи оцінки функціонального стану серцево-судинної системи).

Відповідь №21

"Що є метою ????????????????? До якого підсумку рухається людина і людство? Кінцевамета позначається як само-здійснення. Само-здійснення означає максимальноповну завершену диференціаці та гармонійне поєднання всіх аспектів цілісної людської особистості. Це означає,що психіка виробила новий центр, самість,який займаємісце старого центру, Я. Всяеволюція психіки, від перших примітивних організмів до людей це парад прогресу/ Прогрес не зупиняється з появою людини;.як людина представляє вищий щабельщодо тварин, так цивілізована людина виступає як більш досконалий порівняно з первісним.Але йцивілізованій людині пройти ще довгий шлях до закінчення його еволюційногомандри".

Відповідь №22

Основними ???????????????? досліджень психофізіології є: міжрівневі співвідношення "психічного" і "фізіологічного"; нейрофізіологічні, біофізичні, нейрональні, енергоінформаційні та інші механізми психічної активності; механізми становлення і розвитку психофізіологічних функцій; індивідуальні психофізіологічні механізми та особливості (генетичні, вікові, статеві тощо); психофізіологічні основи розвитку й удосконалення вищих психічних функцій; психофізіологічні взаємозв'язки у випадку порушення окремих фізіологічних, психічних функцій (психосоматичні, соматопсихічні проблеми); діагностика і корекція психофізіологічного стану.

Відповідь №23

???????????????? (англ. ????????????????) - галузь психології, що досліджує функційні та кількісні стосунки між фізичними стимулами та сеснсорними (чуттєвими) подіями; інколи цей термін поширюється на експериментальну психологію загалом і часом називається психофізика чи навіть психофізіологічна психологія. Область міждисциплінарних досліджень на стику психології та нейрофізіології, спрямованих на вивчення психіки в єдності з її нейрофізіологічним субстратом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]