Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikh-fizVIDPOVIDI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Відповідь №24

Протягом багатьох років психофізіологія повністю ототожнювалася з фізіологією вищої нервової діяльності (ВИД), оскільки саме поняття ВНД, введене І.П. Павловим, було еквівалентно поняттю психічна діяльність.Добре обгрунтована методологія і багатство експериментальних прийомів фізіології ВНД зробили вирішальний вплив на дослідження в області фізіологічних основ поведінки людини, загальмувавши, однак, розвиток тих досліджень, які не вкладалися в "прокрустове ложе" фізіології ВНД. За твердженням AJ3. Петровського (1967), фактично спостерігалася тенденція до ліквідації психології і заміни її Павлівської фізіологією ВНД.З інтенсивним розвитком нової техніки фізіологічного експерименту став розширюватися фронт експериментальних досліджень мозкових механізмів психіки та поведінки людини і тварин;метод реєстрації електроенцефалограми (ЕЕГ) дав можливості заглянути в тонкі фізіологічні механізми, що лежать в основі складних психічних процесів;розвиток мікроелектродної техніки, експерименти з електричною; стимуляцією різних утворень головного мозку за допомогою імплантованих електродів відкрили новий напрям досліджень в психофізіології. "У зв'язку з цим виникли проблеми, що зажадали розширення традиційних положень фізіології ВНД і розробки нових теоретичних і експериментальних парадигм.

Відповідь №25

Функції нервової системи — сприйняття зовнішніх подразників і передача збуджень, що виникли, до кліток, органів, тканин, а також об'єднання і узгодження діяльності окремих систем органів і організму в цілому в єдину функціонуючу живу систему. ???????????????? нервова система хребетних виникає, так само як і у безхребетних, у вигляді порожнистої трубки, що закладається в ектодермі на дорсальній стороні зародка. У подальшому відбувається її диференціювання, що призводить до утворення: а)центральной нервової системи, представленою головним і спинным мозком, б) периферийної нервової системи, що складається з нервів, що відходять від головного і спинного мозку, і в) симпатичної нервової системи, що полягає в основі з нервових вузлів, розташованих біля хребетного стовпа і зв'язаних подовжніми тяжамі.

Головний мозок представлений у хребетних тварин п'ятьма відділами: переднім, проміжним, середнім, мозочком і довгастим мозком. Він закладається ембріонально у вигляді здуття переднього відділу нервової трубки, яке незабаром ділиться на три первинні мозкові міхури. Надалі передня частина першого мозкового міхура дає початок передньому мозку; задня його частина перетвориться в проміжний мозок. З другого мозкового міхура формується середній мозок. Шляхом випинання даху третього мозкового міхура формується мозочок, під яким розташовується довгастий мозок. Передній мозок, крім того, підрозділяється на ліву і праву половини.

Одночасно з розростанням і диференціюванням головного відділу нервової трубки відбувається відповідне перетворення невроцеля. Два його розширення в півкулях переднього мозку відомі під назвою бічних шлуночків мозку. Розширена частина невроцеля в проміжному відділі мозку позначається як третій шлуночок, порожнина середнього мозку — як сильвієв водопровід, порожнина довгастого мозку — як четвертий шлуночок, або ромбоподібна ямка. Від головного мозку відходять 10 або 12 пар черепномозкових нервів.

Передній мозок має попереду два симетрично розташованих виступи, від яких відходить перша пара головних нервів — нюхові. Від дна проміжного мозку відходять зорові нерви. На даху проміжного мозку розвиваються два виступи, що сидять на ніжках: передній — тім'яний орган і задній — епіфіз. Від дна проміжного мозку відходить непарний виступ — воронка, до якої прилягає складне за будовою і функціями утворення — гіпофіз. Передній відділ гіпофізу розвивається з епітелію ротової порожнини, задній — з мозкової речовини. Там же розташований гіпоталамус.

Дах середнього мозку утворює парне здуття — зорові долі (горби). Від середнього мозку відходить третя пара головних нервів (окорушійні). Четверта пара головних нервів (блокові) відходить на межі між середнім і довгастим мозком, решта всіх головних нервів відходить від довгастого мозку.

Спинний мозок не відмежований різко від довгастого мозку. В центрі спинного мозку (по головній осі органу) зберігається невроцель, відомий у хребетних під назвою спинномозкового каналу.

Від спинного мозку метамерно (за числом сегментів) відгалужуються спинномозкові нерви. Вони починаються двома корінцями: спинним — що відчуває і черевним — руховим. Ці корінці незабаром після виходу із спинного мозку зливаються, утворюючи спинномозкові нерви, які потім знов діляться на спинну і черевну гілки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]