Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ_Башинський.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

5.4 Техніка безпеки при роботі оператора машини.

5.4.1 Вимог безпеки перед початком роботи.

. Перед початком роботи машиніст зобов'язаний:

— пред'явити керівникові посвідчення на право управління машиною і пройти інструктаж на робочому місці з урахуванням специфіки виконуваних робіт;

— надіти спецодяг, спецвзуттю встановленого зразка;

— отримати завдання на виконання роботи у бригадира або керівника і разом з ним оглянути місцерозташування підземних споруд і комунікацій, які мають бути позначені прапорцями або вішками.

Після отримання завдання машиніст зобов'язаний:

— провести щозмінне технічне обслуговування згідно інструкції з експлуатації машини;

— перед запуском двигуна прибрати всі сторонні предмети на платформі машини і переконатися у відсутності їх на деталях двигуна, що обертаються;

— после запуску двигуна випробувати роботу механізмів на неодруженому ходу;

— перед місцеположенням машини роботи переконатися, що грунт спланований, машина розташована за межами призми обвалення, є достатнє місце для маневрування, ухил місцевості не перевищує допустимий по паспорту машини.

Оператор не повинен приступати до роботи при наступних порушеннях вимог безпеки:

— несправності механізмів, а також дефектах металоконструкцій, трубопроводів гідросистеми машини, при яких згідно вимогам інструкції заводу, - виготівника забороняється її експлуатація;

— невідповідності місця роботи машини вимогам безпеки;

— наявності в зоні роботи машини сторонніх людей.

Виявлені порушення вимог безпеки мають бути усунені власними силами, а при неможливості зробити це, машиніст зобов'язаний повідомити про них особі, відповідальній за технічний стан машини, і керівникові робіт.

5.4.2 Вимоги безпеки під час роботи.

Перед початком маневрування в процесі роботи машини, машиніст зобов'язаний переконатися у відсутності людей в небезпечній зоні працюючої машини, визначуваною довжиною робочого устаткування.

Під час роботи операторові машини забороняється:

— проводити поворот платформи, якщо робоче устаткування не витягує з грунту;

— очищати, змащувати, регулювати, ремонтувати машину при піднятому робочому устаткуванні;

— проводити які-небудь роботи при знаходженні людей між траншеєю і машиною;

— покидати робоче місце при піднятому робочому устаткуванні.

— Виконувати роботи машиною в охоронній зоні підземних комунікацій допускається тільки за наявності письмового дозволу власника цих комунікацій і під безпосереднім наглядом керівника робіт, а в охоронній зоні газопроводів або кабелів, що знаходяться під електричною напругою, крім того, під спостереженням працівників газового або електричного господарства.

—Виконувати роботи в охоронній зоні повітряної лінії електропередачі допускається за наявності письмового дозволу власника лінії електропередачі, наряду-допуску, що визначає безпечні умови роботи, і під наглядом керівника робіт.

Роботи на ділянках з патогенним зараженням грунту (звалищах, скотомогильниках, кладовищах) допускається виконувати за наявності дозволу органів державного санітарного нагляду.

При необхідності очищення робочого органу, оператор машини зобов'язаний опустити його на землю і вимкнути двигун.

При транспортуванні машини з одного об'єкту на іншій на трайлері або платформі, знаходження оператора в кабіні машини не допускається.

При транспортуванні машини своїм ходом або на буксирі, оператор зобов'язаний знаходитися в кабіні машини і виконувати при цьому вимоги "Правил дорожнього руху".

Операторові машини забороняється:

Передавати управління особам, що не мають відповідного посвідчення;

Залишати машину з працюючим двигуном;

Перевозити в кабіні машини сторонніх осіб.

При необхідності виходу з кабіни машини, оператор зобов'язаний поставити важіль перемикання швидкостей в нейтральне положення і загальмувати рух.

При технічному обслуговуванні машини, оператор зобов'язаний зупинити двигун і зняти тиск в гідросистемі.

Під час заправки машини пальним, операторові і іншим особам, що знаходяться поблизу машини, забороняється палити і користуватися вогнем. Розведення вогню ближче 50 м від місця роботи або стоянки машини не допускається.

5.4.3 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

При виявленні в траншеї не вказаних керівником кабелів електропередач, трубопроводів, вибухонебезпечних або інших невідомих предметів, роботу машини слід негайно зупинити до отримання дозволу від відповідних органів нагляду.

При тій, що просіла або сповзанні грунту, операторові слід припинити роботу, від'їхати від цього місця на безпечну відстань і доповісти про той, що трапився керівникові робіт.

5.4.4 Вимог безпеки після закінчення роботи.

Після закінчення роботи оператор зобов'язаний:

— поставити машину на стоянку;

— опустити робоче устаткування на землю;

— вимкнути двигун;

— закрити кабіну на замок;

— повідомити керівника робіт про стан машини і про всі несправності, що виникли під час роботи.