Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy_TsIVIL_NIJ_PROTsYeS_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

3. Встановлення обов'язку вчинити певні дії

Наприклад, при розгляді справи, пов'язаної із захистом інтелектуальної власності, заборонити видавництву друкувати тираж книг.

Не допускається забезпечення позову шляхом встановлення обов'язку вчиняти певні дії тимчасовому адміністратору, ліквідатору банку або Національному банку України при здійсненні тимчасової адміністрації чи ліквідації банку (ч. 6 ст. 152 ЦПК).

4. Заборона іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання

Коли йдеться про відшкодування шкоди, то може мати місце заборона банку здійснювати платежі за рахунок відповідача, передавати йому кошти з його рахунку чи виконувати щодо нього інші зобов'язання.

5. Зупинення продажу описаного майна, якщо подано позов про право власності на це майно або про виключення його з опису

Окремим випадком може бути ситуація, коли при вирішенні питання про притягнення особи до кримінальної відповідальності з конфіскацією майна мав місце опис майна, куди потрапило майно не тільки обвинуваченого, а й інших осіб, які проживали у квартирі за місцезнаходженням майна. Тому ці особи можуть подати до суду заяву про виключення їх майна з опису. При розгляді такої справи суд може забезпечити позов шляхом зупинення продажу описаного майна.

6. Зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку

Сюди можна віднести судовий наказ (ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження") у випадку подання боржником заяви про скасування судового наказу (ст. 106 ЦПК), а також визнання у судовому порядку недійсним виконавчого напису нотаріуса.

7. Передача речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам

Прикладом може бути передача певних документів на зберігання нотаріусу (п. 21 ст. 34 Закону України "Про нотаріат"), передача на депозит нотаріуса грошових сум та цінних паперів (п. 16 ст. 34 Закону України "Про нотаріат").

Цей спосіб може виявитися ефективним, коли особа, яка володіє спірною річчю, умисно затягує розгляд справи. Вигода для неї очевидна: до тих пір, поки рішення суду не набере сили, вона користується спірною річчю, і її захищає презумпція правомірності володіння. Коли ж річ вилучать, то затягування втрачає сенс.

Безперечно, що перелік видів забезпечення не є вичерпним.

На це і вказав ВСУ у п. 2 своєї Постанови. У разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову (ч. 2 ст. 152 ЦПК). Наприклад, коли йдеться про розгляд судом справи про позбавлення батьківських прав, то як забезпечення позову може мати місце тимчасове відібрання дитини, якщо склалися такі обставини, що загрожують життю та здоров'ю дитини.

Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову (ч. 2 ст. 152 ЦПК), наприклад, накласти арешт на частину коштів, які знаходяться на банківському рахунку, та заборонити проводити певні дії з рахунком.

Також слід враховувати, що у справах окремих категорій позови можна забезпечувати за допомогою спеціальних заходів, які регулюються нормами відповідних законів (наприклад, ст. 53 Закону України від 23 грудня 1993 р. № 3792-ХП (в редакції Закону від 11 липня 2001 р. № 2627-ІП, з наступними змінами) "Про авторське право і суміжні права") (п. 2 Постанови Пленуму ВСУ).

Вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець (п. 4 Постанови Пленуму ВСУ).

У справах про захист трудових чи корпоративних прав не допускається забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення про звільнення позивача з роботи та зобов'язання відповідача й інших осіб не чинити перешкод позивачеві у виконанні ним своїх попередніх трудових обов'язків, оскільки таким чином фактично ухвалюється рішення без розгляду справи по суті (п. 5 Постанови Пленуму ВСУ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]