Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Концепція розвитку аудіовізуальних систем і служб в україні на період до 2010 року з урахуванням тенденції їх інтеграції в європейську інформаційну інфраструктуру

(ПРОЕКТ)

  1. ВСТУП

Мета Концепції — визначити принципові засади технічного й технологічного розвитку АВСС в Україні на шляху її інтеграції в Європейський Союз (ЄС). Визначення АВСС наведено в додатку А. Місце АВСС в інформаційному суспільстві висвітлено в додатку Б.

Пропонований проект Концепції має стати науковим підґрунтям прискореного впровадження в Україні цифрових технологій виробництва, обробки, передавання, поширення та відтворення аудіовізуальної (АВ) інформації.

2. Стан розвитку авсс в європі

Головне завдання ЄС — зміцнювати контакти між державами, що входять до його складу, забезпечуючи їх економічний і соціальний прогрес.

В АВ-середовищі ЄС реалізується загальний принцип вільного переміщення інформації та ідей, а також принцип волі самовираження, закріплений Статтею 10 Конвенції про захист прав і свобод людини, ратифікованої всіма державами — членами ЄС.

Сучасний прогрес характеризується впровадженням у промислово розвинених країнах цифрового ТБ і споріднених із ним АВСС, інтеграцією телевізійного, звукового, мульти- та гіпермедійного мовлення і мовлення даних, а також конвергенцією мовленнєвих і телекомунікаційних служб та побудовою на цій основі інтегрованих інформаційних служб.

Стан АВСС у промислове розвинених країнах відбиває додаток В. Перелік документів, які визначають основоположні принципи та напрямки європейської політики в галузі АВСС, наведено в додатку Г.

3. Сучасний стан технічного розвитку авсс в україні

Найважливіші в соціальному аспекті служби телевізійного й звукового мовлення грунтуються на використанні аналогових методів передавання інформації.

У телевізійному мовленні застосовується переважно наземний спосіб поширення інформації, причому здійснюється воно в аналоговій формі за системами SECAM і PAL, що призводить до нагромадження спотворень мовленнєвих сигналів та неефективного використання спектрального ресурсу, який вже вичерпано. Усе це гальмує подальший розвиток мереж наземного ТБ.

Звукове ефірне і проводове мовлення також є аналоговим. Система проводового мовлення, створена на території всієї країни, може забезпечити трансляцію трьох програм мовлення в обласних центрах та великих містах і, здебільшого, лише однієї програми в сільській місцевості на обладнанні, що відпрацювало свій ресурс та потребує заміни. У багатьох областях України спостерігається негативна тенденція до згортання діяльності мережі та зменшення кількості абонентів. Отже, служба проводового мовлення потребує відновлення, а її технічні засоби — модернізації.

Первинний розподіл програм здійснюється, як правило, за допомогою аналогових радіорелейних ліній, і тільки в окремих випадках використовуються цифрові супутникові канали.

Напрямки розвитку АВСС в Україні висвітлено в додатку Д. Перелік державних актів України, на яких базується розвиток АВСС у нашій державі, наведено в додатку Е.