Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

1 Передумови створення програми

Одна з особливостей сучасного етапу розвитку систем рухомого зв'язку в Україні полягає у швидкому формуванні попиту на найсучасніші інформаційні послуги, що сприяє концентрації зусиль та фінансів, спрямованих на створення й упровадження нових мережних та радіотехнологій. Незважаючи на те, що Україна поступається розвиненим країнам за показником телефонної щільності, нові технології рухомого зв'язку впроваджуються в нашій державі практично одночасно з їх появою на світовому телекомунікаційному ринку. Це особливо помітно, коли йдеться про обладнання стільникового рухомого зв'язку стандарту GSM. Також виразною є тенденція впровадження послуг на базі ІР-технологій.

Однією з основних проблем розвитку стільникового зв'язку в Україні є відсутність розподілених смуг частот сухопутної рухомої служби в діапазонах 800, 900 і 1800 МГц. Зважаючи на це, для перспективного використання зазначених діапазонів необхідно проводити якнайширші дослідження із забезпечення електромагнітної сумісності радіосистем іншого призначення, що працюють у суміщених або суміжних смугах частот.

Транкінгові системи зв'язку набули значного поширення в Україні переважно як відомчі (корпоративні) системи оперативного рухомого зв'язку. Сучасний стан розвитку систем оперативного рухомого радіозв'язку в Україні можна схарактеризувати як перехідний від автономних систем рухомого зв'язку окремих структур державного та недержавного управління, різного роду служб і відомств до інтегрованої системи оперативного рухомого радіозв'язку з обслуговуванням у масштабах держави.

Радіально-зонові та транкінгові системи аналогових протоколів «Алтай», SmarTrunk II, MPT, Smartnet та ін., які функціонують в Україні, за своїми параметрами не відповідають нормам міжнародних стандартів і запитам щодо якості обслуговування. Загальні тенденції розвитку вітчизняного сектору транкінгового зв'язку свідчать про назрілу необхідність впровадження цифрових технологій та побудову національної системи цифрового транкінгового зв'язку на основі загальноєвропейського стандарту TETRA.

Сьогодні послугами систем персонального радіовиклику (СПРВ) в Україні користується близько 0,08% її населення, причому СПРВ будуються для охоплення великих міст і їхніх передмість, а також розташовуються вздовж основних автомагістралей і призначені для загального використання. Мережі персонального радіовиклику України створюються і розвиваються за участю спільних підприємств на комерційній основі.

З огляду на географічні, демографічні та економічні чинники бізнес-плани вітчизняних операторів супутникових систем рухомого зв'язку передбачають, що частка абонентів наземних мереж, які користуватимуться таким зв'язком, не перевищить 1%, а отже, кількість або­нентів супутникового зв'язку стільникових мереж становитиме всього близько 1000. Саме через дуже малу кількість потенційних користувачів упроваджувати цю послугу найближчим часом вітчизняні оператори не планують.

З метою створення правових, організаційно-технічних та економічних передумов для переходу України до систем рухомого зв'язку 3-го покоління необхідно вжити певних підготовчих заходів (табл. 1).

Таблиця 1