Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб №5 МС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

Процедури Гистограмма

Слід зауважити, що гістограма, яка виводиться після виконання відповідної процедури, не відповідає двом вимогам. По-перше, ширина стовпців менша за шаг. Цей недолік виправляється за допомогою команди Формат ряда данных (рис. 5.3), де у відповідному діалоговому вікні знаходимо Параметры та вказуємо, що Ширина зазора є нуль.

Рис. 5.3. Діалогове вікно Формат ряда данных

По-друге, площа під гістограмою частот повинна чисельно дорівнювати обсягу вибірки. При побудові гістограми за допомогою процедури Гистограмма ця умова порушується. Для того, щоб умова нормування виконувалася, необхідно замість частот використовувати відношення частот до довжини інтервалу (або до шагу, якщо інтервали є рівними за довжиною). Це можна здійснити за допомогою додаткових обчислень.

Оскільки гістограма має один максимум, а також частоти монотонно спадають як при збільшенні, так і при зменшенні значення випадкової величини відносно максимуму, то вибіркову сукупність можна вважати такою, що наближена до однорідної, та перейти до оцінки параметрів вибіркової сукупності, тобто до описової статистики.

Електронні таблиці MS Excel дозволяють визначати числові характеристики емпіричного розподілу кількома способами, наприклад, використовуючи функцій MS Excel, за допомогою процедури Описательная статистика, або шляхом організації відповідних розрахунків. Визначаємо шлях: Сервис Анализ данных Описательная статистика. Після заповнення діалогового вікна на робочому аркуші у вихідному інтервалі виводиться таблиця з результатами обчислення статистичних параметрів та їх назвами (табл. 5.4).

Таблиця 5.4

Підсумкова таблиця, що відповідає виконанню процедури Описательная статистика

Столбец 1

Коментар

Среднее

139,7381

Среднее

Стандартная ошибка

5,219274

Стандартная ошибка

Медиана

125,5

Медиана

Мода

118

Мода

Стандартное отклонение

67,64952

Стандартное отклонение

Дисперсия выборки

4576,458

Дисперсия выборки

Эксцесс

4,827949

Эксцесс

Асимметричность

1,828735

Асимметричность

Интервал

420

Интервал

Минимум

50

Минимум

Максимум

470

Максимум

Сумма

23476

Сумма

Счет

168

Счет

Результати обчислення, що виводяться на екран, містяться в перших двох стовпцях табл. 5.4, у третьому ми додали коментар, що пояснює зміст оцінок. Кожну з характеристик окремо можна вивести за допомогою вбудованих функцій. Пропонуємо самостійно визначити оцінки числових характеристик розподілу за допомогою вбудованих функцій Срзнач, Дисп, Доверти, Стандотклон, Медиана, Мода, Счет, Ексцесс і порівняти отримані дані з результатами застосування процедури Описательная статистика. За формулами 5.5 та 5.6 визначити довірчий інтервал, до якого відповідні числові характеристики генеральної сукупності влучають з надійністю .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]