Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПК ЗК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

4. Робоча програма курсу модуль 1. «історія держави та права стародавнього світу і середніх віків»

Тема 1. «Історія держави та права зарубіжних країн»

Як наука і навчальна дисципліна

Предмет науки історії держави і права та її місце в системі юридичних наук. Теоретичне і практичне значення вивчення історії держави і права.

Виникнення і розвиток загальної історії держави і права. Зародження історико-юридичних знань. Формування історико-правової науки. Історична школа права. Соціологічний напрямок у дослідженні державно-правових явищ. Порівняльно-історична школа права. Розвиток науки загальної історії держави і права в Україні.

Методологія науки і курсу історії держави і права. Періодизація історії держави і права. ІДПЗК як навчальна дисципліна: зміст, мета, завдання, структура курсу.

Тема 2. Держава і право Стародавнього Сходу

Загальна характеристика. Виникнення держави в Стародавньому Єгипті, Месопотамії, Сирії, Палестині, Індії і Китаї. Особливості суспільного ладу давньосхідних держав. Роль сільської общини. Перевага колективних форм власності (державної, храмової, громадської) над приватною. Патріархальний характер рабства.

Особливості політичної організації. Східна деспотія як типова форма правління давньосхідних держав. Внутрішні і зовнішні функції давньосхідних держав. Характерні риси державного механізму в країнах Стародавнього Сходу. Центральний державний апарат. Місцевий апарат управління. Судові органи. Військо.

Загальні риси права давньосхідних суспільств. Правові пам'ятки країн Стародавнього Сходу. Джерела давньосхідного права. Відбиття в праві характеру соціальної нерівності. Збереження пережитків родового ладу. Роль релігійної ідеології і традиції в давньосхідному праві. Консерватизм і формалізм права. Казуїстичний характер права.

Стародавній Єгипет. Країна, населення. Утворення держави в Стародавньому Єгипті. Періодизація історії Стародавнього Єгипту. Особливості соціальної структури суспільства. Деспотично-теократичний характер державної влади і її релігійне обґрунтування. Система органів державного управління (фараон, «джаті», чиновництво тощо). Місцеве управління. Армія. Суд. Характерні риси права.

Стародавній Вавилон. Країна і населення. Особливості виникнення і розвитку держави в Месопотамії. Рання форма державної організації – міста-держави. Формування держав-гегемоній. Царство III династії Ура (XXII – XX ст. до н.е.). Піднесення Вавилона (XVIII ст. до н.е.). Державний лад Вавилона при Хаммурапі. Центральне управління. Місцеве управління. Общинна рада та її функції. Армія. Суд. Джерела права в стародавніх державах Месопотамії. Загальна характеристика Судебника царя Хаммурапі (XVIII ст. до н.е.). Система викладу норм. Регулювання майнових відносин. Злочини і покарання. Шлюб і сім'я. Судовий процес.

Стародавня Індія. Країна і населення. Періодизація історії держави в Стародавній Індії. Утворення перших «племінних держав». Виникнення великих держав-гегемоній (VI –IV ст. до н.е.). Імперія Маур’єв (IV – II ст. до н.е.). Особливості суспільного устрою і правового становища населення: збереження общини і формування станово-варнового поділу (брахмани, кшатрії, вайшії, шудри). Своєрідність форм організації державної влади. Центральний і місцевий чиновницький апарат. Армія. Суд. Специфічний характер джерел права: Веди, дхармашастри, артхашастри, коментарі до дхармашастрам, звичай тощо. Артхашастра Каутільї (I ст. до н.е. – I ст. н.е.) і Дхармашастра Ману («Закони Ману») (II ст. до н.е. – II ст. н.е.). Зв'язок релігії і права. Зміцнення кастового ладу. Захист приватної власності. Регламентація договірних стосунків. Особливості шлюбно-сімейного права. Злочини і покарання. Суд і судовий процес.

Стародавній Китай. Країна і населення. Становлення і основні етапи розвитку держави в Стародавньому Китаї. Перші державні утворення династії Шань–Інь (XV-XI ст. до н.е.). Створення першої централізованої держави Цинь. Легізм і реформи Шан Яна (III ст. до н.е.). Централізована імперія Хань (III ст. до н.е. – III ст. н.е.). Складання традиційної системи управління деспотичного Китаю. Роль фінансових, військових, цензорських та ін. відомств. Правовий статус чиновництва. Армія. Суд. Формування традиційного права. Відбиття в праві боротьби і взаємодії двох ідейних течій: легізму і конфуціанства. Джерела права. Превалююче значення в праві кримінальних й адміністративних норм. Норми «лі» конфуціанської моралі і право. Регулювання сімейних стосунків. Судовий процес.