Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010_Poltavska.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

18

Методичний посібник

про проведення перевірок додержання

вимог законодавства у сфері оплати праці

М.Полтава 2010 рік

Відділом захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Полтавської області розроблено методичний посібник про проведення перевірок додержання вимог законодавства у сфері оплати праці.

Метою і завданням таких перевірок є виявлення порушень законодавства у сфері оплати праці та захист конституційних прав працівників на отримання винагороди за виконану ними роботу (ст. 43 Конституції України, ст.ст. 115, 116 КЗпП України, ст. 21 Закону України «Про оплату праці»).

З М І С Т

1. Загальні положення.

2. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати.

3. Методика перевірки додержання законодавства про оплату праці на підприємствах та організаціях.

4. Методика проведення перевірки додержання законодавства щодо легалізації прихованих трудових відносин та виплати заробітної плати «в конвертах».

5. Методика перевірки додержання вимог Закону України «Про оплату праці» у діяльності контролюючих органів.

6. Заходи прокурорського реагування на виявлені порушення закону.

Загальні положення

Відповідно до наказу Генерального прокурора України від 19.09.05 № 3гн «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів щодо захисту прав і свобод громадян, державних та публічних інтересів» одним із основних напрямів наглядової діяльності щодо захисту прав і свобод людини і громадянина є оплата праці.

На сьогодні заборгованість із виплати заробітної плати працівникам підприємств та організацій залишається одним з основних негативних явищ, призводить до нестабільної економічної та соціальної ситуації у суспільстві.

Предметом перевірок є заробітна плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст.1 Закону України “Про оплату праці” та ст. 94 Кодексу законів про працю в Україні). Відповідно до вимог ст.15 Закону України “Про оплату праці”, оплата праці працівників підприємства здійснюється у першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов’язань щодо оплати праці. Статтею 24 Закону передбачено, що своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення платежів та їх черговості. Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в строки, встановлені у колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

Правовими підставами здійснення прокурорського нагляду є ст.43 Конституції України, ст.19 Закону України «Про прокуратуру», ст. 35 Закону України «Про оплату праці», наказ Генерального прокурора України від 19.09.05 № 3гн «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів щодо захисту прав і свобод громадян, державних та публічних інтересів».

Залежно від конкретних обставин та інформації про порушення законодавства, яка є в розпорядженні органів прокуратури, вирішується питання про перевірку на тих підприємствах, де порушення законності є найпоширенішими, а суми заборгованості - найбільшими.

Метою прокурорських перевірок повинно бути реальне поновлення передбаченого ст. 43 Конституції України права людини на отримання за свою працю заробітної плати, своєчасно і в повному обсязі, шляхом виявлення порушень закону у сфері оплати праці, вжиття кримінальних, цивільно-правових та інших засобів прокурорського реагування щодо їх усунення, а також причин і умов, що їм сприяли, притягнення до відповідальності винних осіб.

Згідно ст.19 Закону України «Про прокуратуру» підставами для проведення перевірок можуть бути:

- звернення громадян, повідомлення службових осіб, засобів масової інформації щодо порушень законів у сфері оплати праці;

- матерали контролюючих і правоохоронних органів (Територіальної державної інспекції праці у Полтавській області, органів статистики, пенсійного фонду, внутрішніх справ, контрольно-ревізійної служби, податкових органів, управлінь праці та соціального захисту населення);

- матеріали кримінальних і цивільних справ;

- результати попередніх перевірок органів прокуратури;

- аналіз стану законності в регіоні та інша інформація з цього питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]