Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самойленко.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

2.2. Розвиток концепції mlm

Першою компанією, що почала використовувати концепцію мережевого маркетингу, стала компанія Calіfornіa Vіtamіns, заснована в США наприкінці 1940 року.

Через кілька років вона змінила свою назву, а в 1959 році два її ведучі вистриб’ютори відокремилися й створили нову компанію, яку назвали „Amway Corporatіon” (Amway складається із двох слів – Amerіcan Way – „американський шлях”). Сьогодні вона є міжнародною компанією, у якій працює більше мільйона дистриб’юторів, рівень її річний продажів становить більш як 2 мільярди доларів.

У період 1959-1975 років концепція MLM повільно розвивалася. Протягом цього періоду близько 30 фірм могли бути названими MLM.

В 1975 році Федеральна комісія з торгівлі (Federal Trade Commіssіon, FTC) у США ввела в дію ряд „Положень про структури типу „піраміда”. У процесі розслідування для нанесення головного удару серед 30 компаній була обрана компанія Amway. Через 4 роки суд виніс рішення: „метод поширення товарів, називаний багаторівневим маркетингом, є прийнятним і припустимим з погляду закону способом продажів і поширення продукції”.

У 1979-1983 роках (після того, як судом було винесене рішення в справі Amway) біля п’яти мільйонів чоловік вступили в систему мережевого маркетингу. У цей час виникло кілька сотень нових компаній.

Протягом 80-х років різні компанії мережевого маркетингу з’являлися й зникали. Концепція мережевого маркетингу росла й розвивалася. Необхідність у нових продуктах і шляхах розвитку бізнесу ставала усе більше очевидною.

Технологія завжди була рушійною силою цієї індустрії. У 50-х роках вистриб’ютор активно використав автомобіль і телефон. Через 10 років, в еру письмової комунікації, стало можливо дуже швидко одержувати й копіювати потрібний документ.

Але прорив наступив у 80-і роки. Комп’ютери стали доступними практично кожному. З’явилася факсимільна техніка, стільниковий зв’язок і телеконференції; стало можливим створювати міжнародні системи мережевого маркетингу. У всіх випадках MLM першим адаптувався до нової техніки й послуг.

В 90-і роки мережевий маркетинг став одним з найбільш швидко зростаючих методів торгівлі й поширення товарів і послуг. Він одержав заслужене визнання й широке поширення не тільки в Америці, але й в усьому світі.

Він визнаний у Канаді, Мексиці, Англії, Австралії, Німеччині, Японії, Малайзії та інших країнах світу. У США він визнаний Федеральною комісією з торгівлі й іншими державними та федеральними організаціями.

В 1991 році близько 50% населення США купувало товари або послуги через систему мережевого маркетингу й це число продовжує рости.

Деякі компанії, що працюють за принципом мережевого маркетингу, включені до списоку Нью-Йоркської фондової біржі й у список ста найбільш щасливих і швидко зростаючих компаній (Fortune’s lіst).

В Україні мережевий маркетинг ще майже не розвинений. Першою компанією, що з’явилася на українському ринку, була компанія Herbalіfe Іnternatіonal, а на сьогоднішній день крупних гравців вже більше 30.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]