Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИЯ 1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

  1. Сутність економічного аналізу та його роль в управлінні підприємством

  2. Предмет та об’єкти економічного аналізу.

  3. Основні завдання та функції економічного аналізу

  4. Види аналізу та їх класифікація

Список використаних джерел

  1. Болюх М. А. Економічний аналіз. Навчальний посібник / Болюх М. А., Горбаток М. І. За ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка. — Вид. 2-ге, перероб. і доп. — К.: КНЕУ, 2003. — 556 с.- с. 7-158.

  2. Івахненко В. М. Курс економічного аналізу: Навч. посібник. — 3-тє вид., перероб. і доп. / Івахненко В. М. — К.: Знання-Прес, 2005. — 190 с.- с. 15-25.

  3. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: 4-е изд., перераб. и доп. / Савицкая Г. В. — Минск: Новое знание, 1999. — 688 с.- с.5-16.

Питання для самостійного вивчення

  1. Історія розвитку економічного аналізу

  2. Принципи економічного аналізу .

  3. Організація та етапи економічного аналізу.

  4. Зв’язок економічного аналізу з іншими дисциплінами .

  5. Цільове спрямування сучасного економічного аналізу.

  1. Сутність економічного аналізу та його роль в управлінні підприємством

Економічний аналіз як наука являє собою систему спеціальних знань, які базуються на законах розвитку і функціонування систем і направлені на пізнання методології оцінки, діагностики і прогнозування фінансово-виробничої діяльності суб’єктів господарювання.

Під економічним аналізом у вузькому змісті розуміють розклад предмета та явища на складові частини. Для того, щоб ретельно вивчити взаємозв’язки та взаємозалежності між цими складовими.

З існуючих методів наукового пізнання найбільш близькими до аналізу є синтез . Поєднання аналізу та синтезу робить можливим вироблення наукового підходу в дослідженні економічної проблеми. Отже в широкому плані під аналізом розуміють спосіб пізнання предметів , а також явищ навколишнього середовища, що базується на розчленуванні цілого на складові частини з метою подальшого вивчення їх взаємовпливу та взаємозалежності.

Суть економічного аналізу полягає у вивченні економічних явищ та процесів, які відбуваються на певному господарському суб’єкті , або на макрорівні . Економічний аналіз є однією з функцій управління . Оскільки система управління включає в себе планування, облік, аналіз і прийняття управлінських рішень . У цьому ланцюгу економічний аналіз відграє важливу роль оскільки передує прийняттю управлінського рішення .

  1. Предмет та об’єкт економічного аналізу

Предметом економічного аналізу є діяльність підприємств і їх підрозділів, а також інших господарських формувань, спрямована на досягнення максимальних результатів за мінімальних витрат.

Тобто йдеться про успішне господарювання, до якого повинні прагнути всі підприємства. Успіх значною мірою залежить від умілого керівництва виробничим колективом, правильної організації виробництва та праці, а також від раціонального використання всіх видів ресурсів і глибокого знання справи кожним конкретним виконавцем.

У цьому визначенні чітко окреслено насамперед суттєву ознаку — багатосторонню діяльність підприємств, їх підрозділів та інших господарських формувань, спрямовану на пошуки відхилень показників від плану, норм і договірних зобов’язань, а також зіставлення результатів роботи підприємства з витратами. Кінцевою позицією досягнення успішної роботи є виявлення резервів підвищення ефективності виробництва.

Це визначення відповідає всім основним вимогам, які до нього пред’являються. Наприклад, воно — повне, тому що звертається увага не лише на діяльність підприємства, а й на роботу його підрозділів, а також чітко підкреслюється цілеспрямований характер діяльності. Воно не містить нічого зайвого: терміна «господарська діяльність» — немає, не перелічуються джерела інформації та окремі завдання аналізу.

Діяльність підприємств включає багато складових: виробництво і реалізація продукції, її собівартість, забезпеченість трудовими, матеріальними і фінансовими ресурсами і характер використання їх, фінансові результати роботи, фінансовий стан під­приємства та інвестиційна його діяльність.

Таким чино під предметом економічного аналізу слід розуміти причинно-наслідкові зв’язки в економічних процесах та явищах , що здійснюються на мікро чи макро рівні.

Предмет економічного аналізу розкриває себе через сукупність об’єктів.

Об'єкт економічного аналізу - окремі економічні явища, процеси, проблеми, питання, показники.

Об’єктами економічного аналізу виступають :

  1. Виробнича, збутова та господарська діяльність.

  2. Забезпечення підприємства ресурсним потенціалом та ефективне його використання.

  3. Взаємодія техніки та технології , економіки, організації виробництва та управління в умовах різних управлінських структур.

  4. Соціальний захист , а також соціальна інфраструктура .

Основна різниця між предметом і об’єктом аналізу полягає в тому, що в предмет входять лише головні, найбільш суттєві з точки зору даної науки властивості й ознаки.

Економічний аналіз вивчає не саму господарську діяльність як технологічний, організаційний процес, а економічні результати господарювання як наслідок економічних процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]